Mucit Engelli "Özgür"Le Engelleri Kaldırdı

Adana‘da 21 yıl önce 4. kattan düşerek tekerlekli sandalyeye mahkum olan Bülent Altuğ, kendi tasarladığı ve "Özgür" adını verdiği aracıyla artık istediği yeri geziyor.

Elektrikçilik yaparak geçimini sağlayan 41 yaşındaki Bülent Altuğ, 1990 yılında bir evin 4. katında çalışırken dengesini kaybedip düştü. Omiriliği zedelendiği için bir daha ayağa kalkamayan ve malulen emekli olan Altuğ, emekli parasıyla kendisine bir otomobil aldı. Ancak otomobille sadece çarşıya gidebilen Altuğ, bu hayatından kurtulup arkadaşlar edinebilmek için kendisine bir araç yapmaya karar verdi. Aldığı iki motosikletin direksiyonlarını kestirip arasına bir kasa yaptıran Altuğ, bu kasanın ön

tarafına da motosikletlerin birinin direksiyonunu yerleştirdi. Bu işlemleri demir doğrama atölyesinde yaptıran Altuğ, akülü araç ile tekerlekli sandalyeyi birleştirerek bir koltuk yaptı. Altuğ, "Özgür" adını verdiği aracının arkasına koyduğu kapağı açtığı zaman tekerlekli sandalye ile aşağıya inerek istediği yere rahatça gidebiliyor. Hareket halindeyken tekerlekli sandalyenin oynamaması için de halatlarla araca bağlıyor. Her şeyi düşünen Altuğ, soğuk ve yağışlı havaya karşı da aracını naylon ile

kaplayarak kendisini koruyor.

Yaşadığı iş kazasından sonra dışarıyla bağlantısının kesildiğini belirten Bülent Altuğ, "Hep nasıl yaparım da rahat bir şekilde sokağa çıkıp gezerim diye düşündüm. Otomobil aldım ama onunla da istediğim yere gidemedim. Çok kısıtlı yerlere gidebiliyordum. Bu nedenle oturdum bir proje hazırlayıp bu aracı yaptım. Bu araç sayesinde bankaya, hastaneye, istediğim gibi gidebiliyorum. Aracın ön tarafına çektiğim naylonla da göğsüme gelen rüzgarı kestim. Aracın dört bir tarafı kışın kapanıp, yazın açılabiliyor.

Oturağı ise akülü aracın koltuğu ile tekerlekli sandalyeyi birleştirerek kendim yaptım. Bununla çok rahat yolculuk yapabiliyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA