Cannes'te Nuri Ceylan gururumuz oldu

4. Cannes Film Festivalinde 'Altın Palmiye Ödülü'nü 'The Tree of Life' filmiyle Terrence Malick kazandı. Yönetmen Ceylan, Keskin'de çektiği 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmiyle 'Büyük Ödül'ün sahibi oldu.

WOODY Allen’ın yönettiği ‘Midnight in Paris’ in gösterimiyle 11 Mayıs’ta başlayan 64 Cannes Film Festivali, Fransız Christophe Honoré’un ‘Les Bien-aimes’ filmiyle sona erdi. Festivalde Amerikalı yönetmen Robert de Niro’nun başkanlığını yaptığı jüri, ‘Büyük Ödül’e, Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ve ‘Le gamin au vélo’ filmini layık gördü. Jüri ödülü, Française Maeiwenn’in ‘Polisse’ filmine verildi, en iyi senaryo ödülünü Joseph Cedar’ın ‘Footnote’ isimli filmi aldı. En iyi yönetmen ödülünü, Danimarkalı Nicolas Winding Refn, ‘Drive’la kazandı. En iyi erkek oyuncu ödülünü Jean Dujardin, ‘The Artist’, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Kirsten Dunst, ‘Melancholia’ filmiyle aldı. Altın Kamera ödülünü Pablo Giorgelli, ‘Las acacias’la kazandı. En iyi kısa film dalında ödülü, Maryha Vroda’nın ‘Cross Country’si aldı, Belçikalı Wannes Destoop da ‘Maillot de bain 46’ kısa filmi ile mansiyon ödülü ne layık görüldü.

Ödülü beklemiyordum

‘Büyük Ödül’ alan Ceylan, bunun Türk sineması için büyük başarı olduğunu ifade ederek, “Çok mutluyum’’ dedi. Festivalin sonunda gösterimden dolayı jürinin yorgun olduğunu düşünüyorduk. Bu ödülü beklemiyordum” diyen Ceylan, “Bizim filmimiz izlemesi zor bir filmdi” ifadesini kullandı. “Türk sinema yönetmeni olmak size ağır sorumluluk veriyor mu?” sorusunu Ceylan, “Türk sineması iyiye gidiyor” diye yanıtladı. Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan ise “Bu bizim için onur verici bir ödül. Yeniden başarıyı yakaladığımız için çok mutluyuz” diye konuştu.

Robert de Niro, ‘The Artist’teki rolüyle ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Fransız Jean Dujardin ve ‘Melancholia’ filmindeki performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ seçilen Amerikalı Kirsten Dunst ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: AA