Kıyametleri Bugün Kopacak

ABD‘de Harold Camping isimli Hristiyan din adamının ileri sürdüğü iddiaya göre bugün yerel saat ile 06:00 da kıyamet kopacak. Camping‘ göre bugüne kadar hiç görülmemiş büyüklükte bir deprem ile, ancak tövbe edenlere kıyamet yok zira onlar göğe çekilecek.

ABD‘de Harold Camping isimli Hristiyan din adamının ileri sürdüğü iddiaya göre bugün yerel saat ile 06:00 da kıyamet kopacak. Camping‘ göre bugüne kadar hiç görülmemiş büyüklükte bir deprem ile, ancak tövbe edenlere kıyamet yok zira onlar göğe çekilecek.

İleri sürülen iddiaya inanılması zor ancak kendilerini Harold Camping isimli din adamının önderliğini yaptığı ve 112 milyon dolarlık kampanyanın yayın organı Family Radio taraftarı gören birçok Hristiyan’a göre bugün kıyamet kopacak. Dünya genelinde birçok şehirde kampanyalarını yürüten gruba göre bugün akşam üzeri büyük bir deprem olacak ve 21 Ekim 2011’de ise dünya tamamen yok olacak. Ancak davetlerine icap edip kendilerine inan Hristiyanlar tövbe ettikten sonra göğe çekilerek Hz. İsa peygamber ile buluşacak. Aşırı grup taraftarları dünya genelinde kendilerine inananları sayısının 200 milyon insanı bulduğunu ileri sürerken kıyamet hesaplamasını Camping İncil’den esinlenerek yaptığını iddia ediyor. Gerçi Camping 1994 yılında da yine kıyamet haberi vermiş ancak olmayınca da hesaplamada hatta yaptığını belirterek yeni kıyamet tarihi vermişti.

Aylardır Camping’e gönül verenlerin yürüttükleri kampanyanın son günü geldi çattı. Hz. İsa ile bulaşacakları bugün için 112 milyon dolarlık bir kampanya yürüten aşırı grup için bazıları sadece pazarlama ve reklamın son oyunu olarak değerlendiriyor. New York Times gazetesinde hafta içinde yayınlanan haberine göre Family Radiyo taraftarı birçok insanın evlerinin mortgagelarını ödemediği, çocuklarını koleje göndermediğini yazdı.

KIYAMET SENARYOLARI İNTİHARLARI TETİKLİYOR

Aylar boyunca bilboardlarda reklamlarla, sokakta insanlara dağıttıkları broşür, risale ve ellerinde megafon ile insanları ‘doğru’ yola davet edip tövbeye ve kendilerine katılmaya çağıran aşırı Hristiyan grubun başını çeken Camping, TV’da yaptığı programlar ile tanınıyor. California’da yaşayan Camping’in kıyamet çağrıları intiharlara neden oluyor. Camping’in 1994 yılında kıyamet kopacağını ilan etmesinin ardından yürütülen kampanyaya inanan ve bunalıma giren New Jersey eyalettin bir kişi intihar etmişti. Yine 1997 yılına kadar ölmeyen kişilerin o yıldan sonra bir daha cennete giremeyeceği ileri süren bir başka aşırı Hristiyan grubun 39 taraftarı intihar ederken bu seneyi kaçırmamışlardı. Onlara göre de 1997 yılından sonra cennetin kapıları kapanıyordu. Hristiyan aleminde kıyamet senaryolarının sonuncusu bugün olurken ilki bundan 167 yıl önce yaşandı. William Miller isimli bir din adamı 22 Ekim 1844 yılında kıyametin kopacağını savunmuştu. Son yüzyıldır Amerika’da adeta sektör haline gelen kıyamet senaryoları geçtiğimiz yüzyıl içinde irili ufaklı onlarca defa yazılıp çizildi.

Kıyamet senaryolarından bazı Hristiyan grupları rahatsız. ‘Cultwatch’ isimli Hristiyan grubun yöneticilerinden Mark Vrankovich, kıyamet senaryolarının Hristiyan dinine zarar verdiği görüşünde. Din adamı Vrankovich, ‘‘Kıyamet senaryosu yazanlar, kıyametin kopmadığı günün sonrasında kendilerine inanmış insanların ne kadar kırıldığını, hayal kırıklığı yaşayıp tüm suçu dine bağladığını bilmiyorlar mı?’’ diye tepki gösterdi. Kıyamet senaryosuna inanan insanların sosyal hayata geri dönmelerinde de büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Vrankovich, ‘‘Bu kişiler sözde kıyamet gününe kadar tüm enerjilerini, paralarını, sosyal ilişkilerini sıfırlayacak kadar kendilerini kaptırıyor. Sonra kıyamet kopmayınca başkalarının yüzüne bakmaya, maddi olarak da ayakta durmaya güçlerini yitiriyor’’ dedi.