Dersim İnsan Hakları Film Festivali, ‘Oğul‘la Başladı

Tunceli Belediyesi‘nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali, Atilla Cengiz’in yönetmenliğini yaptığı ‘Oğul’ filmin galası ile açıldı.

Tunceli Belediyesi‘nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali, Atilla Cengiz’in yönetmenliğini yaptığı ‘Oğul’ filmin galası ile açıldı. Festival açılışında konuşan Koordinatör Selman Yeşil, Yılmaz Güney’den Ahmet Kaya’ya, Kazım Koyuncu’dan Halil Uysal’a kadar birçok sanatçının yaşamını konu alan filmlerin gösterime konulacağını söyledi.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali "Sinema Her Zaman Şenliktir ve Dört Dağ İçinde İzlenir" sloganı ile Kültür Merkezi‘nde Oğul filminin galası ile başladı.

Türkiye‘de insan hakları temalı ilk uluslararası festival olma özelliğini taşıyan festivalin açılışına, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adayı Ferhat Tunç ile film yönetmen ve sinemacılar hazır bulundu.

    Festival Koordinatörü Selman Yeşil, yaptığı açılış konuşmasında, geçmişten bugüne yoğun ve süreklileşen baskı ortamı ile hak ihlali merkezi olarak Dersim’in öne çıktığını savundu. Dünyadaki hak ihlallerini sinema aracılığı ile izlemeye aldıklarını dile getiren Yeşil, "Bugün burada Ahmet Kaya’yı, usta yönetmen Yılmaz Güney’i, Halil Uysal’ı ve Kızım Koyuncu’yu ağırladık. Böylesi bir imkanı sinema ve sinemaseverlere sunan Tunceli Belediyesi‘ne teşekkür ediyoruz.” dedi.

Belediye Başkanı Edibe Şahin ise Munzur Doğa Festivali‘nin uluslararası bir festivale dönüştüğünü, bundan sonra da film festivalini de omuzladıklarını belirtti.

    Şahin, şöyle konuştu: "Şuan yaptığımız Doğa Festivalimiz uluslararası bir önem arz etmektedir. Artık bu festivalin yeni bir kardeşi doğdu. Bundan sonra 2 önemli festivali yapacağız. Bu halkın inancını, kültürünü ve yaşadığı zorlukları göğüs gerek emek çaba içerisinde olan Dersimli sinemacılar ile birlikte bir ilke imza atacağız. Bizi okuttular adam olmak için, okumakla adam olunur ama insan olunmaz. Onun için İnsan Hakları Film Festivali bizler için çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirtmeliyim.” dedi.

    Film festivalinin devlet eliyle yapılmış olmasının bir değişim ve gelişimi gösterdiğini belirten Vali Taşkesen ise “Uzun yıllar bölgeye yönelik politikaların güvenlik ekseninde belirlenmesinin yanlışlığı kaybedilen onca yıl ve çekilen yığınla acıdan sonda daha iyi anlaşılmıştır. Salt güvenlik kaygısı gütmenin her şeyden önce güvenliği tehlikeye düşürdüğünü buna paralel olarak özgürlüklere güvenmemenin, halkından ürkmenin, devletin kalplerde ki yerini zayıflattığı ve kalplerde kaybeden devletlerin de kalelerde kazansalar da bunun çokta uzun ömürlü olmadığı tarihsel bir gerçektir. Doğru anlayış, güvenlik, özgürlük ve ekmeği bütünleştirmekten geçer, birini diğerinin alternatifi ya da mahiyeti olarak gördüğümüzde üçüne de ulaşamama tehlikesi ile karşı karşıya kalmak kuvvetle muhtemeldir. Bu gün oluşun bu tablodan anlaşılacağı üzere sürekli terör olayları ile anılan ancak aynı zamanda engin güzellikleri bünyesinde barındıran ilimizi bu vesile ile dünyaya tanıtmak fırsatını bulduk.” şeklinde konuştu.             

    Konuşmalarının ardından yüzlerce kişinin katılımı ile Oğul filmi seansı başlatıldı.