Adanın kralı oldu, 1 milyon dolar kazandı

Türkiye'de de büyük bir ilgiyle izlenen “Survivor” yarışmasının Amerikan versiyonunu şansını dördüncü kez deneyen “Boston” lakaplı Rob Mariano kazandı. 1 milyon dolarlık ödülün de sahibi oldu

Adanın kralı oldu, 1 milyon dolar kazandı
Bizim “Survivor”cılara hakimiz, hepsini tanıyoruz. Peki dünya çapında yapılan bu yarışmada neler oluyor? Bu soruya verilecek en güncel yanıt geçenlerde “Survivor”ın New York’ta yapılan ve canlı yayımlanan büyük final gecesinde verildi.
“Boston” lakaplı Rob Mariano büyük finalde canlı yayında dokuz jüri üyesinden sekizinin oyunu alarak bir milyon dolarlık büyük ödülü kazandı.
Mariano seyircilerin oylarıyla verilen özel ödülün de sahibi oldu. 100 bin dolar da bu şekilde kazandı ve bir milyon yüz bin dolarlık ödülün sahibi olarak adını “Survivor” tarihine yazdırdı.
2000 yılında yayımlanmaya başlayan “Survivor”ın bugüne kadar hiçbir sezonunda hiçbir yarışmacının bu kadar başarılı olmadığı ve yarışmaya Mariano kadar damgasını vurmadığı söyleniyor. Toplamda adada daha uzun süre kalan yarışmacılar var. Ancak dört kez katılan Mariano artık “Survivor” yarışmasının sembollerinden biri olarak kabul ediliyor.

Avantajı, psikoloji eğitimi almış olması

Dört kez yarışmaya katılan Mariano lisede tenis ve golf oynadıktan sonra Boston Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi aldı. Bu özelliğinin yarışmada etkili olduğu söyleniyor.
Mariano “Survivor”a ilk kez 2002 yılında “Survivor: Marquesas” isimli bölümde katıldı. Bu yarışmadan kısa sürede elendi. Ancak dikkat çektiğinden ertesi yıl yapılan “Survivor All Stars” isimli bölüm için geri çağrıldı. Burada büyük bir başarı yakaladı ve finale kalan iki yarışmacıdan biri oldu. Diğeri aralarında romantik bir ilişkinin başladığı ve sonradan evleneceği Amber Brkich idi. Amber bu yarışmayı 4’e karşılık üç oyla kazandı. Mariano sonunda kazandığı yarışmaya bıkmadan tekrar tekrar katılması için onu karısının ikna ettiğini söylüyor.
Mariano 2010’da yapılan “Survivor: Heroes vs Villains” bölümünde de yarışmacılar arasındaydı. Artık evli ve iki çocuklu bir baba olarak yarışmacıların ve izleyicinin gözünde farklı bir kişlik olarak çıkmıştı. Ancak bu onu birinci yapmaya yetmedi.
Neticede dördüncü kez katılmaya karar verdi ve 2011’de “Survivor: Redemption Island” isimli bölümde baştan sona çok iyi götürdüğü yarışmayı oyların neredeyse tamamını alarak kazanmayı başardı.
Mariano’nun herkes tarafından bu kadar çok sevilmesinin ve başarılı olmasının nedeni takım arkadaşlarıyla olan ilişkisinde yatıyor. Yorumculara göre Mariano zaten dördüncü yarışmasında tecrübeliydi ve bunu diğer yarışmacılar üzerinde kullandı.
Onlara tecrübeli olduğunu, onu dinlemeleri gerektiğini, onlara asla ihanet emeyeceğini söyledi ve buna inandırdı.
Mariano yine yorumculara göre mücadeleye girmeyi seviyor. Bir de elbette şans da ona yardım etti. Onunla arkadaş olan hiç kimse sonradan onun aleyhine çalışmadı. Kendi yeteneklerinden ziyade başkalarının ona karşı tavırları da onun bu kadar popüler ve başarılı olmasında etkili oldu.

“Önemli olan, insanları yönetmeyi becermek”

Kimilerine göre Mariano’yu “Survivor”ın en başarılı oyuncusu yapan şey onun bu yarışmanın ruhunu çok iyi kavramış olması. Bir kere adaya geldiniz mi gerçek dünya bitiyor, onun yerini gerçek dünyanın ahlaki değerlerinden bağımsız, kendi değerlerine sahip “Survivor” alıyor. Burada gerçek hayattaki gibi davranarak başarılı olamazsınız. Programın yapımcısı Mark Burnett’e göre burada iki temel kural var. Adadaki hiçbir yarışmacıya fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamamak. Ve kimseyle ödülü paylaşmak üzere bir anlaşma içine girmemek. Geri kalan her şey serbest.
Mariano, “Survivor” tarihinde hem sezon birincisi olup hem de seyirci ödülünü alan üçüncü kişi. Bu yarışmada 100 günden fazla kalan dördüncü kişi oldu. Parvati Shallow 117 gün “hayatta” kalarak bu alandaki rekoru elinde bulunduruyor.
İşin sırryla ilgili sorular sorulduğunda bakın “Survivor”ın ruhunu nasıl anlatıyor:
“Benim Survivor’da öğrendiğim en önemli şey şu: Bu bir sosyal oyun. Fiziksel engelleri aşmak ikinci sırada. Önemli olan insanları yönetmeyi bilmek. Benim amacım insanları onlar için çalıştığıma ikna edip oylarını
amak ve benim için çalışmalarını sağlamaktı. Bunu yaparken elbette onlara kullanıldıklarını hissettirmemem gerekiyordu.”
İnsan para için değilse başka ne için bu yarışmaya dört kez katılır?
“Çünkü ben bir yarışmacıyım. ve ‘Survivor’ı seviyorum.”

Dördüncüde başardı

* Survivor: Marquesas (2002): Elendi.
* Survivor: All-Stars (2003): Şimdiki karısı Amber Brkich ile tanıştı. Romantik bir ilişkileri oldu. Rob bu yarışmayı Brkich’e karşı 4-3 oyla kaybetti.
* Survivor: Heroes vs. Villains (2010): Elendi.
* Survivor: Redemption Island (2011): Kazandı...

Altına hücum edenlerin “yazlığı”

“Survivor: Redemption Island”ın çekildiği San Juan del Sur, sunduğu geleneksel kırsal yaşam, dünya çapında plajlar ve son yıllardaki yatırımlarıyla turizm alanında uluslararası dikkat çekti. Güneybatı Nikaragua’da, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan kasaba özellikle sörfçüler arasında çok popüler. Hem Nikaragualı hem ülke dışından turistlerin de yeni gözdelerinden.
Yaklaşık 18 bin 500 kişilik nüfus çoğunlukla balıkçılığın yanı sıra ABD, Kanada ve Avrupa’dan gelenlerin harcadığı para ile geçiniyor. Hilal şeklindeki koyunun eski ziyaretçileri arasında, 1800’lerde Kaliforniya’ya doğru yola çıkan altın arayıcıları var.

Evliliğin süreceğine kimse inanmadı, şimdi iki çocukları var


Karısı Amber ile ilişkisinin süreceğine başta hiçkimse inanmamıştı. Bunun yarışmada olup bitecek bir şey olduğu düşünülüyordu ancak öyle olmadı. İkili evlendi ve 2009’da ilk çocuklarını bir yıl sonra da ikincisini dünyaya getirdi. Daha önce kendisi de 1 milyon dolarlık ödülü kazanan Amber ile en son bu ödülün sahibi olan Rob’un evliliği halen devam ediyor. İkili pek çok televizyon şovu için teklifler alıyor.