Avrupa‘nın Imf Başkanlığı Israrı

Avrupalı yetkililer, yeni IMF başkanının, Avrupa borç krizini politik olarak kavrayabilecek bir Avrupalı olmasını istiyor. 

Eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn‘ın, New York‘da kaldığı otelin çalışanına cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklandıktan sonra istifa etmesinin ardından halefinin kim olacağı tartışmaları şiddetlendi. 

Avrupalı yetkililer, geleneksel olarak IMF başkanının kıtadan çıktığına işaret eden açıklamalar yaparken, Çin ve Brezilya gibi hızlı büyüyen ülkelerin yetkilileri, ‘‘bu tekeli kırmanın zamanı‘‘ olduğunu vurguluyor ve gelişmekte olan ülkelerden bir başkan adayı arıyor. 

Avrupa Birliği Ekonomi Komiseri Olli Rehn, Avrupa açısından başkanlığa atamanın liyakat temelinde olmasının önemli olduğunu, ekonomik ve politik deneyimin kilit rol oynadığını belirterek, ‘‘Eğer bu göreve seçilecek kişi Avrupa ekonomisini biliyorsa bu bir liyakattir‘‘ dedi.

Birçok Avrupa başkentinde IMF Başkanlığı için Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde‘ın iyi bir seçenek olduğu konuşuluyor. Çok akıcı İngilizce konuşan ve yıllarca ABD‘de yaşamış olan Lagarde‘ın uluslararası camiada güçlü bir itibarı bulunuyor. 

Fransa Ulaştırma Bakanı Thierry Mairani, Lagarde‘ın adaylığına ilişkin olarak, ‘‘İyi bir aday olduğuna eminim. Onunla Asya‘ya birkaç seyahat gerçekleştirmiştim. Gelişmekte olan büyük ülkeler arasında popülaritesini görme fırsatım oldu‘‘ dedi. 

Lagarde ise IMF başkanlığı için herhangi bir isim zikretmezken, bu makam için bir Avrupalıyı desteklediğini, bu konuda Avrupa‘nın birlikte olması gerektiğini belirtti. 

-AVRUPA, BAŞKANLIK SORUNUNA HIZLI ÇÖZÜM İSTİYOR-

Almanya Başbakanı Angela Merkel de başkanlık için hızlı bir çözüme ulaşılması gerektiği üzerinde dururken, IMF Başkanlığı için Avrupalı bir adayın önerilmesini istedi. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan krizinin çözülmesi çabalarına zarar veren IMF‘de liderlik sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek, ‘‘Vakit kaybedemeyiz. Yunanistan krizinin çözümünde lider yokluğunu hissediyoruz. Son günlerde bu çok açığa çıktı. Çok hızlı hareket etmek zorundayız‘‘ dedi. 

Diğer Avrupalı politikacılar gibi IMF başkanlığı için Avrupalı bir aday isteğini dile getiren Van Rompuy, Amerikalıların Dünya Bankası, Avrupalıların da IMF başkanlığına sahip olması geleneği olduğunu ifade etti. Van Rompuy, ‘‘Bu gelenek değişebilir ama şimdi değil‘‘ diye konuştu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn‘ın yerine Avrupa‘nın açık ve şeffaf bir süreç içinde ‘‘çok nitelikli‘‘ birini önerebileceğini ifade etti. Sarkozy, bu kişinin kim olabileceğine ilişkin detay vermedi. 

Sarkozy‘nin ofisinden yapılan açıklamada, Strauss-Kahn‘ın başkanlığı dönemi övülerek, IMF‘nin küresel istikrarın sağlanmasına ve zor bir zamanda ekonominin büyümesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olduğu belirtildi. 

İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi de, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde‘ın ‘‘muhteşem bir seçenek‘‘ olabileceğini söyledi. 

Kaynak: AA