Osmanlı Arşivlerinde Çukurova Sergisi Açıldı

Seyhan Belediyesi’nin Yedikıta Dergisi ile işbirliğinde hazırladığı ‘Osmanlı Arşivlerinde Çukurova’ sergisi Seyhan Kültür Merkezi’nde açıldı.

Seyhan Belediyesi’nin Yedikıta Dergisi ile işbirliğinde hazırladığı ‘Osmanlı Arşivlerinde Çukurova’ sergisi Seyhan Kültür Merkezi’nde açıldı.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yer alan ve Adana’ya ait 1800’lü yıllardan başlayarak 1900’lerin ilk dönemlerine kadar geçen süreçte hazırlanmış sulama ve ulaşım konularındaki harita, plan, vesika ve fotoğraflardan oluşan sergi 8 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak.

Osmanlı Arşivlerinde Çukurova sergisinin açılış kurdelesini Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Altınkoza Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer, MHP Meclis Üyesi Askeri Dağlı ile AK Parti Adana İl Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse kesti. Yedikıta Dergisi Adana Temsilcisi Cevdet Gökçay’ın sergide yer alan harita, plan ve vesikaları anlattığı sergi vatandaşlarında büyük ilgisini çekti.

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yer alan ve Adana’nın tarihi, coğrafi ve stratejik önemini bir kez daha ortaya çıkaran bu önemli belgeleri sergiliyor olmaktan heyecan duyduklarını söyledi. Başkan Öztürk, “Bu sergi yıllardır arşivin tozlu raflarında bekleyen ve gerek tarih meraklıları gerekse konu hakkında çalışmalar yapan araştırmacıların büyük bir heyecanla beklediği bir organizasyondu” dedi.

Adana ve çevresinin tarımsal altyapısına 1800’lerden başlayarak batılı ülkelerin gösterdiği yoğun ilginin oldukça önemli ve dikkat çekici olduğunu vurgulayan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, “Dünyada verimli arazilere öncü sayılan Mısır ve ‘Küçük Nil’ benzetmesi yapılan Seyhan Nehri’nin kıymetini bilmeli ve bu bereketli ovanın bizim için ne kadar önemli bir nimet ve değer olduğunun bilinciyle hareket etmeliyiz” diye konuştu.