Ladin karısını canlı kalkan yaptı

El Kaide lideri Usame Bin Ladin, Amerikan askerlerinin Pakistan'da düzenlediği bir operasyonla öldürüldü.

El Kaide lideri Usame Bin Ladin öldürüldü (Son Detaylar)

11 Eylül 2001 günü dünya tarihini değiştiren Usame Bin Ladin, ABD tarafından öldürüldü. El Kaide lideri, 10 yıl süren kovalamacanın ardından Pakistan’da yakayı ele verdi

ABD’de George W. Bush dönemi bittiğinde artık El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yakalanma umudu da kalmamıştı. Bush, Afganistan’a Bin Ladin’i avlamaya gitmiş, 8 yıl süren savaşa rağmen Bin Ladin bulunamamıştı. Ancak Barack Obama başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Amerikan İstahbarat Teşkilatı CIA’nın Başkanı Leon Panetta’ya bir mektup göndererek “Bana 30 gün içinde Bin Ladin’in yakalanması ile ilgili bir plan hazırlamanızı istiyorum” dedi. İşte o plan Bin Ladin’in ölü ele geçirilmesi ile sonuçlandı.

Özel kuryesi ele verdi
Amerikan istihbaratı için en önemli ipucu dört yıl önce Guantanamo Üssü’ndeki terör zanlılarından geldi. Bu kişiler Bin Ladin’in dünyayla iletişim kurmak için kuryeler kullandığını söyledi. Onların anlattıklarından yola çıkan CIA 2007 yılında Bin Ladin’e en yakın çalışan kuryeyi tespit etti. Guantanamo’dakiler bu adamın Bin Ladin’le sürekli iletişim halinde olduğunu doğruladı. CIA bu kez kuryeyi yakın takibe aldı. Beklenen sonuç Ağustos 2010’da geldi.

Ailesinden tanıdılar
Kuryeyi takip eden uzmanlar Pakistan’ın başkenti İslamabad’a 50 kilometre mesafede bir eve girip çıktığını fark ettiler. Ancak iki katlı evin içini görmek mümkün değildi. Çevresi 6 metrelik duvarlarla çevriliydi. Bina termal kameralarla incelendiğinde burada yaşayan ailelerden birinin Bin Ladin’in birlikte olduğu düşünülen aileyle benzerlik gösterdiği görüldü. Aynı sayıda kadın ve çocuk vardı. Çevredeki binalara göre 8 kat daha büyük olan 300 metrekarelik evde internet ve telefon olmadığı tespit edilmişti. Burada yaşayanlar çöpleri kapının önüne koymak yerine yakıyordu.

Obama bombalamayı veto etti
Evle ilgili incelemeler devam ederken Başkan Obama da dosyayı yakından takip ediyordu. Ağustos ayından itibaren bu konuyla ilgili en az 9 üst düzey toplantı yapıldı. Amerikalılar, Pakistan topraklarında operasyona başlamadan önce Bin Ladin’in burada kaldığına emin olmak istiyordu. Sonundu Obama’nın beklediği haber cuma günü geldi. CIA, Bin Ladin’in burada olduğuna emindi. Danışmaları evi bombalamayı teklif etti ancak Obama, cesedin yok almasını göze alamadı ve özel operasyon istedi. Obama cuma günü imzayı atar atmaz Pakistan’daki Amerikalı diplomatlar önlem olarak ülkeden çıkarıldı.

Karısını canlı kalkan yaptı
Operasyon Pakistan’ın yerel saatiyle pazar gecesi 01.15’te başladı. Dört helikopter Usame Bin Ladin’in kaldığı eve yaklaştığında korumalar ateş açtı. Bir helikopter düştü ancak ölen olmadı. Bu aksaklığa rağmen operasyona katılan 25 kadar komando evin etrafını sarmayı başardı. Yoğun çatışmanın ardından eve girdiklerinde Bin Ladin de yanından ayırmadığı kalaşnikofuyla kendini korumaya çalışıyordu. Ancak başaramadı. Amerikan kuvvetleri Bin Ladin’i canlı ele geçiremeyeceklerini anlayınca tek kurşunla öldürdü. Onunla birlikte canlı kalkan olarak kullanılan karısı, büyük oğlu ve iki kurye de hayatını kaybetti.

Suudiler cesedi istemedi

Bin Ladin’in cesedini evde birlikte yaşadığı eşleri ile çocukları teşhis etti. Amerikan askerleri daha sonra cesetle birlikte helikoptere yürüdü. Daha önce düşen helikopteri imha etti ve tam 40 dakika içinde operasyonu tamamlayarak Afganistan’daki Amerikan üssüne döndü. Bin Ladin’in evde yaşayan eşleri, aile üyelerinin de gözaltına alındığı iddia edildi. Amerikalı yetkililer daha sonra Bin Ladin’in cesedinin İslami geleneklere uygun muamele gördüğünü açıkladı. Suudi Arabistan cesedi kabul etmeyince kefene konarak ve dualar eşliğinde denize atıldı. Bu arada villadan alınan binlerce belge de CIA tarafından inceleniyor.

Bush ve Clinton’a danıştı

Aynı saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ve yakın kurmayları Beyaz Saray’da operasyonu canlı görüntülerden takip ediyordu. Washington saatiyle 19.30’da Bin Ladin’in ölü ele geçirildiği haberi geldi. Obama halka haberi verecek konuşmayı kendi yazmaya koyuldu. Konuşmuyla ilgili eski ABD Başkanları George W. Bush ve Bill Clinton ile de görüştü. Bu sırada başkanlık muhabirleri “Hemen işe gelin” mesajıyla Beyaz Saray’a çağrıldı. Merak artarken haber Twitter’da yayınlandı. Obama saat 23.30’da basının karşısına çıktığında tüm ABD haberi öğrenmişti. Kutlamalar daha konuşma bitmeden başladı.