İskender Pala, Yunus Emre’Yi Yazıyor

Yazdığı romanlar edebiyat severler tarafından büyük beğeniyle okunan Prof. Dr. İskender Pala, iki yeni roman yazıyor. Pala’nın yazdığı kitaplardan birisi Yunus Emre’nin hayatı ile ilgili.

Yazdığı romanlar edebiyat severler tarafından büyük beğeniyle okunan Prof. Dr. İskender Pala, iki yeni roman yazıyor. Pala’nın yazdığı kitaplardan birisi Yunus Emre’nin hayatı ile ilgili.

Aylık kültürel aile dergisi Moral Dünyası’nın mayıs ayı sayısında Prof. Dr. İskender Pala ile yapılan röportajda, Pala yapmış olduğu çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. İskender Pala’nın biri fantastik öğeler içeren, diğeri Yunus Emre’nin hayatı ile ilgili iki roman birden yazdığı belirtilen röportajda Pala çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: “Bu çağın gençleri gittikçe kitaptan uzaklaşıyor. Edebiyat eseri okumayı ise fazla cazip bulmuyorlar. Vampir hikâyeleri, olağanüstü ve inanılmaz karakterler, fantastik olayların dünyasında büyüyorlar. Hakikatte bizim tarih ve medeniyet birikimimiz içinde de fantastik hikâyeler, birtakım olağanüstüne uzanan çizgide yaşanmışlıklar, en azından evliya kerametleri vs. var. Yani çocuklarımızın, Harry Potter’da okuyup hayran kaldığı hikâyelerin kendi tarihlerinde de olduğunu görmeleri gerekiyor artık. Bunun için fantastik bir roman yazmak, böylece 15 yaş grubu okuyucuya ulaşmak ve onlara bir parça kimlik kazandırmak istedim. Öte yandan Yunus Emre elbette her çağda bilinmeyi hak eden bir isim. Yedi yüz yıldır bizi harmanlayıp duran, şiirleriyle bize bir medeniyet kazandıran, derin dünyasında içsel yolculuklarımızı yönlendiren, zaman zaman gözlerimizi yaşartan, zaman zaman düşünceler deryasında girdaplara düşüren bir adam. Onu unutmak elbette yalnızca kişiye ve topluma değil, bu zengin kültür birikimine de ziyan getirir.”

Pala, iki roman birden yazma sebebini işe şöyle açıklıyor: “Benim okuyucum benden genellikle aşk ve sevgiyi anlatmamı bekler. Fantastik bir roman ile karşılaştığında hayal kırıklığına düşebilir. Bu yüzden on beş yaş altı gençlerimiz için fantastik roman, gerçek edebiyat okuyucusu için de Yunus romanı olsun istedim. Hatta mümkün olursa ikisini aynı anda yayınlamak niyetindeyiz.”

Yeni çalışmaları ile gençlerin ve çocukların kendilerine dönüp bakmalarını sağlamak istediğini ifade eden Pala, “Kendilerini küçümsemeden, başka milletlerin gençlerinden daha şanslı olduklarını hissetmelerini istiyorum. Sahip oldukları medeniyet birikiminin ne derece büyük olduğunun farkına varmalarını, o birikimin peşine düşmelerini, eski zarif ve asil kimliklere doğru yeniden yolculuklar yapmalarını istiyorum. İnşaallah hayırlı bir sonuç elde edebilirim.” dedi.