70 Yıl Sonra Gelen Özür

Orta Amerika ülkesi Guatemala‘da 70 yıl önce bin 300 fahişe, cezaevi mahkumu ve akıl hastasının ABD uzmanlarınca gizli frengi deneyine alındığı belirlendi.

Belsoğukluğu olan askerlerin de alındığı geniş çaplı gizli deney için ABD Başkanı Barack Obama, Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom‘u dün arayarak 70 yıl sonra özür diledi. Gizli frengi deneyi açıklamasını Guatemala Devlet Başkanı Yardımcısı Rafael Espada yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Sağlık-İnsani Hizmetler Bakanı Kathleen Sebelius, "Pensilinin etkinliği için gizli yapılan deneyden utanç duyulduğunu" açıkladı.

Dahi İskoç bakteriyoloji proferörü Sir Alexander Fleming (1881-1955), tıp tarihinin en büyük buluşlarından küften türetilme pensilinin hastalıkların sağaltımında (tedavisinde) kullanımında 1945 Nobel Tıp Ödülü‘nü almıştı. Latince "pencillium" cinsi küften icat edilen pensilin birçok ölümcül hastalığın tedavisinde ve özellikle II. Dünya Savaşı‘nda kullanılmaya başladı.

ABD hükümetince Guatemala‘nın çoğunluktaki Maya Kızılderili toplumunda frengi ve orduda belsoğukluğu deneyleri yapıldı.

10 Amerikalı 12 Guatemalalı hekimin katıldığı araştırma sonucunda bugün bu deneye katılan üç-dört kişinin yaşadığı sanılıyor.

Kaynak: AA