Yeni Nesil Vagonlar Raya İndi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan yeni nesil vagonlar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç‘ın katılımıyla gerçekleşen törenin ardından sefere başladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi geçen dönem yapılan ve Alman Bombardier firması tarafından üretilen 30 yeni nesil vagondan 2‘si Bursa‘da raya indi. Performans testleri tamamlanan vagonların sefere başlaması dolayısıyla Bursaray Ertuğrul İstasyonu‘nda tören düzenlendi. Törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bomberdier Hafif Raylı Sistemler Başkanı Germar Wacker, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, milletvekili adayları ve çok sayıda

vatandaş katıldı.

Nüfusu 300 bini aşan şehirlerde tramvayların, milyonu aşan şehirlerde ise metroların tek çözüm olduğunu dile getiren Büyükşehir Başkanı Recep Altepe, Bursa‘da ulaşım yatırımlarına büyük önem verdiklerini kaydetti. Yatırım bütçesinin yüzde 70‘inden fazlasını ulaşıma ayırdıklarını hatırlatan Başkan Altepe, raylı sistem yatırımlarında Bursa‘nın öncü olduğunu ifade etti. Bursa‘da 2 yıl öncesine kadar 22 kilometre olan raylı sistem hattının gün geçtikçe uzatıldığını dile getiren Başkan Altepe, "6,5

kilometrelik Görükle hattı ile buradan sağladığımız tasarrufla hiç para ödemeden başlattığımız Emek hatlarında inşaatlar tamamlanma aşamasına geldi. Bunun yanında 7 duraklı Gürsu Kestel hattının da ihalesini yaptık ve önümüzdeki günlerde inşaat başlayacak. Yani 2 yıl içinde raylı sistem hattımız 40 kilometreyi bulacak. Şehrin doğusu Kestel ile batısı Görükle merkeze raylı sistemle bağlanmış olacak" dedi.

YOLCU KAPASİTESİ 320 BİNİ BULACAK

Yeni hatların ulaşıma açılmasına paralel olarak yolcu kapasitesinin de arttığını dile getiren Başkan Altepe, 6 ay önce 150 bin olan günlük kapasitenin 200 bine çıktığını, Görükle hattının tamamlanmasıyla kapasitenin 220 bine, Kestel hattıyla da 320 bine çıkacağını kaydetti. Buna bağlı olarak vagon talebi doğduğunu da hatırlatan Başkan Altepe, "Şu anda 48 vagonumuz var. Yeni gelecek 30 vagonla bu sayı 78‘e çıkacak. Mevcut vagonlarımıza da klima takıyoruz. İlk vagona klimayı taktık. Bu yaz ortalarında tüm

vagonlarımız klimalı hale gelecek. Toplu ulaşımı daha modern ve konforlu hale getirme yönündeki çalışmalarımız sürüyor" dile konuştu.

Yerli vagon üretimi konusundaki çalışmaların da son aşamaya geldiğini hatırlatan Başkan Altepe, ilk prototip aracın önümüzdeki günlerde raylarda test edilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.

Arınç ise, Bursa‘da her geçen gün yeni bir hizmetin açılışını yaptıklarını, toplu taşımacılığın en önemli hizmetler arasında yer aldığını kaydetti. Her türlü konfora sahip bu araçlarla hizmet verilmesinin önemli olduğunu dile getiren Arınç, "Klimasız vagonların rehabilitasyonu da önemli bir çalışma. Bursa halkı her şeyin en iyisine layık. Bu yatırımlarla şehrin bir ucundan diğer ucuna raylı sistemlerle ulaşmak mümkün olacak. Raylı sistem konusunda geçmişten bugüne yatırım yapan tüm başkanlara ve bu

yatırımları taçlandıran başkanımız Recep Altepe‘ye teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bomberdier Hafif Raylı Sistemler Başkanı Germar Wacker ise yeni araçlarla Bursalıların rahat ve konforlu ulaşım araçlarına kavuştuğunu söyledi. Yeni araçları hedefledikleri süreden daha önce teslim etmeye başladıklarını dile getiren Wacker, bunda Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışmanın etkili olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Wacker, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Başkan Altepe‘ye yeni nesil vagonun minyatürünü hediye etti. Protokol mensupları daha sonra yeni nesil vagonla ilk yolculuklarını yaptı.

Kaynak: İHA