Van‘da Bdp Yürüyüşü

Van‘da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van il örgütü tarafından Şırnak‘ta öldürülen 12 PKK‘lı için düzenlenen yürüyüş sonrası kısa süreli gerginlik yaşanırken, daha önce aranan 2 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Hakkari yolu üzerindeki Sebze Hali bölgesinden Cumhuriyet Caddesi‘ne yürümek isteyen BDP‘liler, polisin engeline takıldı. BDP‘nin desteklediği Van bağımsız milletvekili adayları Aysel Tuğluk, Nazmi Gür ve Özdal Üçer ile Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve İl Başkanı Cüneyt Caniş‘in polisle uzun süren pazarlıkları sonuç vermedi. İtfaiye Meydanı kavşağına kadar yürümelerine izin verilen BDP‘liler, burada öldürülen 12 PKK militanını lehine sloganlar attı.

BDP‘li gruba hitap eden Van milletvekili Özdal Üçer, 12 PKK militanının bu topraklara düşen en son canlar olmasını temenni ettiğini söyleyerek, "Demokrasi ve özgürlük uğruna Kürtler dağlara çıktı. Binlerce Kürt gerillası barış ve demokrasi için defalarca fedakarlık yaptı, defalarca ateşkes ve eylemsizlik kararı aldı. Ancak AK Parti, şiddet ve devlet terörüyle Kürtlerin iradelerini kırmaya çalıştı. Halen operasyonlara devam ediyor. En son 12 dağ devrildi, yüreğimiz dağlandı. Erdoğan halen savaş çığırtkanlığı

yapmaya devam ediyor. 12 Haziran seçimleri için Erdoğan devlet güçlerini kendine kalkan yapıp barışı heba ediyor. Akan her damla kan bizim kanımız, canımızdır. Umuyoruz ki 12 şehit, bu topraklara düşen en son canlar olur" ifadelerini kullandı.

Van milletvekili Özdal Üçer‘in konuşmasının ardından grup olaysız şekilde dağıldı. Ancak polis, grubun toplu bir şekilde Cumhuriyet Caddesi‘ne doğru ilerlemesine izin vermedi. Grup arka sokaklardan dağılırken daha önce arandığı bildirilen 2 kişi polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. Kısa süreli gerginliğin ardından polis 2 kişiyi gözaltına aldı.

Kaynak: İHA