‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi‘ Tamamlandı, Sertifkalar Verildi

Zonguldak Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB İl Müdürlüğü‘nün ortaklaşa düzenlediği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi‘ni tamamlayan 52 kursiyere, düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Zonguldak Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB İl Müdürlüğü‘nün ortaklaşa düzenlediği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi‘ni tamamlayan 52 kursiyere, düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Düzenlenen programa Zonguldak Valisi Erdal Ata, Kaymakam İbrahim Çay, KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım, TSO yöneticileri ve kursiyerler katıldı. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, yaptığı konuşmada, “Türk ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri, girişimcilerin istenilen noktaya gelebilmeleridir. Çünkü girişimcilik, istihdam ve üretimin temel lokomotifidir. Girişimciliğin olmadığı bir ortamda ne üretim ne istihdam ne de katma değerden bahsedilemez. İlçemizin ve bölgemizin ticaretine yön vermek yeni üretim ve istihdam alanları sağlamak, ancak ve ancak yeni girişimcilerimizin sayısının artmasıyla gerçekleşebilir. Bunu da her geçen gün geliştirerek hayata geçirmenin çabasındayız.” dedi.

KOSGEB İl Müdürü Yaşar Yıldırım da konuşmasında şunları ifade etti: “Dünyada ve ülkemizde şirketlerin batmasına sebep olan ekonomik krizin hüküm sürdüğü çaresizliği çareye dönüştürmek, özelleştirme ve ekonomik kriz nedeni ile artan işsizliğin yarattığı sosyal ve ekonomik etkileri en aza indirmek, insanımızı bilinçlendirmek, bilgi ile bütünleştirmek var olan potansiyeli açığa çıkarmak amacı ile “Uygulamalı Girişimcilik Eğitim” programları düzenledik, 210 kişiyi eğitime aldık. 250 kişinin eğitimi devam ediyor, 125 kişilik eğitim programımızda Haziran ve Temmuz aylarında başlayacak olup, bundan sonra da eğitimlerimiz devam edecektir. Program neticesi 26 kişilik 2 grup halinde 52 kişi girişimcilik eğitimine tabi tutulmuş olup, risk alabilen, yenilikçi, araştırmacı, kendi işinin patronu, vizyon ve misyon sahibi 52 yeni girişimci adayı katılımcı belgesi almaya hak kazandı.”

Zonguldak Valisi Erdal Ata da Zonguldak’ta girişimci eksikliği yaşandığını vurguladı. Bankalarda mevduat miktarının 2 milyar TL olduğuna dikkati çeken Ata, “Zonguldak, Bartın ve Karabük ayrılmadan önce de baktığınızda, bu vilayetler Zonguldak bünyesinde iken ekonomisi tamamen kamu ağırlıklı. Ereğli’de Erdemir, Karabük’de Kardemir, Bartın’da çimento fabrikası, Çaycuma’da kağıt fabrikası, Filyos’da Ateş Tuğla, Zonguldak Merkez’de de TTK, maden işletmeleri yer almış. Devletin gerçekten bu bölgede ciddi sanayi yatırımları olmuş, bu sebepten ötürü özel sektörün gelişmediğini görüyoruz. Aslında baktığınız zaman ilimizde sermaye var, iş gücü var ama eksik olan nedir, girişimci yok. Bir üretim zincirinde sonuca ulaşabilmek için mutlaka emek, sermaye ve girişimin olması gerekir. İlimizde eksik olan girişimci idi, umut ediyorum bu kurslar sayesinde bu açık kapatılmış olacaktır. Ben Zonguldak’a geldikten sonra duyduğum en çok sözlerden bir tanesi, ‘Ereğli’de sacı ürettik, Kayserililer bizden sacı aldı soba yaptı, bize sattı. Madem sacı biz burada üretiyoruz sobayı da biz yapıp başka şeyleri de üretip Türkiye’nin başka yerlerine satmalıyız’ idi. Bankalarda bize verilen bilgiye göre mevduat miktarı 2 milyar TL civarında. Bu rakamı emin olun biz sanayide kullanabilmiş olsak Zonguldak tahmin ediyorum 2 Zonguldak daha olacaktır. Biz kullanamadığımız için vatandaşlarımızın tasarrufları başka yerlerde yatırımlara dönüşüyor. İlimizdeki bu sermaye birikiminin sanayi yatırımlarına iş yerlerine sağlanması, yeni istihdam alanlarının, yeni iş yerlerinin açılması faydalı olacaktır” dedi.