Türkan Saylan Ödüllerine ‘Sağlık‘ Engeli

Maltepe Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin birlikte düzenlediği Türkan Saylan onur ödülleri törene katılmadıkları için asıl sahiplerine verilemedi.

Maltepe Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin birlikte düzenlediği Türkan Saylan onur ödülleri törene katılmadıkları için asıl sahiplerine verilemedi. Ödüle layık görülen eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer törene Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin aracılığıyla mesaj gönderdi. Bekir Coşkun, Müjdat Gezen ve Yaşar Kemal ise sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ödüllerini almaya başkalarını gönderdi.

Maltepe Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından bu yıl 3.sü düzenlenen geleneksel Türkan Saylan ödül töreni Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, “Bundan yaklaşık 3 yıl önce bir haber toplumun büyük bir kısmında hem çaresizlik hem de öfke oluşturdu. Tarihler 13 Nisan 2009’u gösteriyordu. Haftanın ilk iş gününde henüz gün yeni ışırken bir kadının evi basıldı. Hayatı boyunca bu ülkenin gelişmesi insanların mutlu olması için çalışan çağdaş Türkiye için gecesini gündüzüne katan ülkenin çıkarlarını kendi çıkarlarından üstün tutan bir kadının. Çok hastaydı tedavi görüyordu. Güçlükle ayakta durduğu evinin penceresinden ‘ben iyiyim beni merak etmeyin’ diye dostlarına bizlere el salladı. Suçu neydi? Kimse hala bilmiyorum. Ben size söyleyeyim suçunun ne olduğunu; çağdaş, aydınlık, tam bağımsız gelişmiş bir Türkiye istemek. Bundan korkuldu. Hatta o kadar korkutuldu ki hala onu yargılamaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Aysel Çelikel ise, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Türkan Saylan ödülleri üç yıldır veriliyor, seçkin kişilerin bilim, hukuk, gazetecilik dalında uzmanlaşmış kişilere veriliyor. Seçici kurul arasında bulunmaktan onur duyuyorum. Bu yıl jüri özel ödülü verdik. Uygulamalarıyla yurtsever bir insana verdik bu ödülü. Sevgili Türkan Saylan bütün cumhuriyet değerlerine sahip olanların yol arkadaşı. Çok yönlü kişiliğe sahiptir. Çalışma alanın çeşitliliğini kast ediyorum. Laikliği korumayı ama bu arada insan haklarını korumayı amaç edinmiştir. Türkan Saylan’ın yaşam öyküsü bir insanın tek başına neler yapabileceğini göstermiştir. Türkan Salyan’ı burada anarken artık genç kızlarımız öğretmen kızlarımız kardelenlerimiz içine akıttıkları gözyaşlarıyla yeni kardelenler yeni Türkan Saylan’lar yetiştirecek. Biz yaptığımız işle gurur duymaya devam edeceğiz.” dedi.

Türkan Saylan ödülleri 6 dalda verildi. Basın dalında gazeteci Bekir Coşkun ödüle layık görüldü. Coşkun’un sağlık sorunlarını gerekçe göstererek törene katılmadığı bildirildi. Coşkun’un ödülünü Cumhuriyet Gazetesi’nden Cengiz Yıldırım aldı. Eğitim alanında onur ödülü TEV’e verildi. Sanat dalında Müjdat Gezen ödüle layık görüldü. Gezen de törene bir mesaj göndererek törene sağlık sorunları sebebiyle katılamadığı belirtildi. Edebiyat dalındaki ödül Yaşar Kemal’e verildi. Yaşar Kemal de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek törene katılmadı. Ödüle layık görülen Ahmet Necdet Sezer de törene gelmedi ve bir mesaj gönderdi.