“Tekstilde Sürdürülebilir Üretim” Semineri

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) üyesi firmalar yeşil pazar hakkında bilgilendirildi.

“Tekstilde Sürdürülebilir Üretim” Semineri
Dünyada hızla büyüyen “yeşil pazar”, firmaları çevre dostu üretime zorluyor. Uluslararası rekabette yenilikçi ürünlerle pazar paylarını artırmaya çalışan Türk firmaları, tüketiciden gelen baskının da etkisiyle yükselen “yeşil pazar”dan daha fazla pay alabilmek için yeni trende ayak uydurmaya çalışıyor.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliği ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle düzenlediği ‘Tekstilde Sürdürülebilir Üretim’ Semineri UİB’de yapıldı. UTİB’in ‘Bursa bölgesi tekstil ve hazır giyim üreticilerinin yaşamsal döngü değerlendirmesi yöntemi ile çevresel yüklerinin hesaplanması, eko-etiket alt yapısının oluşturulması’ projesi kapsamında düzenlediği ve tekstil, hazır giyim firma temsilcilerinin katıldığı seminerde, hayat döngüsü değerlendirmesi (YDD), tekstil sektöründe YDD uygulamaları, AB eko-etiket nedir ve nasıl alınır, tekstil sektöründe AB eko-etiketi ve kriterler, karbon ayak izinin önemi ele alındı. Seminerde, düşük karbon teknolojilerinin getirilerek, sürdürülebilir üretim ve yaşam döngüsünün devam etmesinin günümüzde giderek öne çıktığını kaydeden Endüstriyel Danışman Hüdai Kara, bunun, bir ürün veya hizmetin yaşam döngüsü ile etkilerinin modellenmesi olduğunu ve “beşikten mezara” kadar olan yolculuğunun tüm aşamalarını içerdiğini söyledi.

Üretim aşamalarını detaylara bölmenin, sınırlı olan hammaddelerin en etkin kullanımının yanında çevreye duyarlı üretim olduğunu belirten Kara, “Kısacası YDD, firmaların çevresel etkilerini kontrol altına alırken neye odaklanması gerektiğini anlamada ve bu alandaki yatırımlarını şekillendirmede iyi bir araçtır. Yeni ürün geliştirmede enerji, su ve kimyasal tüketimini hesaplayarak pazarlamada bir araç olarak kullanma fırsatı doğurur” dedi.

Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Altun da, üzerinde bir çiçek amblemi bulunan bu etikete sahip ürünlerin, üretim ve tüketim araçlarının çevreye saygılı olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Yaşam döngüsü değerlendirmesi çalışmalarının sonucunda elde edilen değerlerden faydalanılarak AB eko-etiketi kıstasları geliştirildiği bilgisini veren Altun,“Gönüllülük esasına dayanan ve tüketicilerin çevre dostu ürünlere yönelmesini öngören bu sistemin ülkemizde uygulamasının başlaması ile birlikte, üreticiler açısından da eko-etiketli ürünler için teşvik ve uluslararası pazarlara girebilmede avantaj oluşturacaktır” diye konuştu.

Dünyada büyümekte olan bir yeşil pazarın varlığından bahseden Altun, firmalardan, tedarikçilere ve tüketicilere kadar herkesin artık ürünlerin çevresel etkileri konusunda bilgi sahibi olduklarını dile getirdi.

Kaynak: İHA