Sakaya‘da Japon Depremzedelere Yardım Kermesi Açıldı

Sakarya‘da, Japon depremzedelere yardım amacıyla bir kermes açıldı.

Adapazarı Sabiha Hanım İlköğretim Okulu 5-B sınıfı öğrencisi Sümeyra Önder, Sosyal Bilgiler dersinde kermesle ilgili araştırma ödevi aldı. Annesi Zeynep Önder ile birlikte kermesle ilgili araştırma yapan Önder, 11 Martta yaşanan depremde ağır yara alan Japon halkına yardım etmek amacıyla kermes düzenlemeye karar verdi. Önder, ilköğretim okulu öğretmeni ve müdürünün öncülüğünde, durumu Sakarya Valiliği‘ne iletti. Sakarya Valiliği‘nin onayıyla 22 ilköğretim okulu, lise ve anaokulunun katılımıyla geliri

Japon halkına iletilmek üzere Japonya Dostluk ve Yardımlaşma Kermesi düzenlendi.

Adapazarı Kültür Merkezinde düzenlenen kermes açılış töreninde saygı duruşunun ardından, Türkiye ve Japonya‘nın milli marşları okundu. Törene Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Japonya‘ya İstanbul Başkonsolosu Katsuyouhi Hayashi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Japonya‘nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyouhi Hayashi, Sakarya halkına teşekkür ederek şöyle konuştu: "İki öğrencinin başlatmış olduğu bu düşüncenin bir annenin hisleriyle buluşup sayın valimize kadar gelmesi, bütün halkı etkilemesi gerçekten çok önemli. Gerçekten kadınların bu konuda güçlü olduğunu bir kez daha ispatlıyor. Bugün size de söylemek istediğim şey, gerçekten size kalpten şükranlarımı sunuyorum. Özellikle 11 Mart depreminden sonra Türkiye‘nin birçok yerinden bize iyi dilekler ve kalplerinin

sıcaklığını sundular. Türk hükümeti, Japonya‘ya bir kurtarma ekibi gönderdi. Gerçekten kalpten şükranlarımı sunuyorum."

Türkiye‘den Japonya‘ya gönderilen 32 kişilik arama kurtarma ekibinin 3 hafta boyunca Japonya‘da kaldığını ifade eden Hayashi, Türk ekibinin diğer ülkelerden gönderilen ekiplerden daha fazla süre ülkelerinde kaldığını söyledi.

Hayashi, depremi yaşayan Japon halkının Türk halkına müteşekkir olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Sizlerin kalplerinden gelen bu sıcaklığı aldıkça bundan sonra elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Felaket sonrasındaki Japonya‘dan bahsetmek gerekirse, şu an hayatını kaybedenlerle birlikte toplam 25 bin kişi civarında yaşam mücadelesi veren insan söz konusu. Toplam 120 bin insan da evsiz durumda, hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Bu depremde yaşananların özellikle 500 kilometre kare

çapında bir alan düşünün. İstanbul‘dan Ankara‘ya kadar olan bir tsunami dalgasının geldiğini düşünün. Bu birincisiydi, ikincisi de tsunami ve deprem neticesinde nükleer santralde oluşan problemler oldu. Bunun üstesinden gelmek tabi ki zaman alacak. Japon hükümeti olarak elimizden geleni yapacağız, bunun üstesinden geleceğiz. Sizlerin bize destek vermeniz bizleri gerçekten çok memnun ediyor. Sizlere gerçekten çok teşekkür ediyorum."

Sakarya Valisi Mustafa Büyük de, kermesin felaket dönemlerinde birbirlerinden uzak olan ülkelerin birbirlerine olan ilgilerini en iyi şekilde gösterdiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün yapılan çalışmaların maddi tarafının önemli olmadığını, Japon hükümetinin de buna ihtiyacının olduğunu söylemenin zor olduğunu ama manevi değerinin daha önemli olduğunu ve bu açıdan bu kermesin daha kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum."

Törenin sonunda ilköğretim okulu öğrencileri Başkonsolos Hayashi ve Vali Mustafa Büyük‘e çizdikleri resimleri hediye etti. Pop müzik şarkıcısı Eylem de bir konser sundu.

Vali Büyük ve Başkonsolos Hayashi tören sonunda kermesin açılışını gerçekleştirdi. Vali Büyük ve Hayashi kermesi gezerek bilgi aldılar.

Projeye öncülük eden anne Zeynep Önder, 1999 yılındaki depremde Japon halkıyla aynı acıları yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: "Bebeğim depremden sonra yeni doğmuştu. Japonya‘dan gelen yardımla o zor günleri atlattık. Çocuğumu mamalarla büyüttüm. Çünkü o dönemlerde sütüm azdı. Onların bize yapmış olduğu desteği hiçbir zaman unutmadım. Bebeğimle birlikte prefabrikelerde kaldığım günlerde çocuğumuzla birlikte resimlerimiz vardı. Ben bunu nasıl unutmadıysam, istedim ki çocuğum da bunları unutmasın.

Sosyal Bilgiler dersinde verilen bir ödevimizle kermes adı altında çocuğum araştırmaya başladı. Japonya‘daki tsunami ve depremlerden etkilenen Japon halkının mağduriyetini gördük. İkimiz kafa kafaya verdik ve dedik ki, ‘o zor şartlar altında yıllar önce Japon halkı yanımızdaysa, şu an biz de onların yanlarında olduğumuzu göstermek isteriz‘. Bu anlamda projeye başladık. Kermesten elde edilen geliri Japonya‘nın İstanbul Başkonsolosluğu‘nun açmış olduğu hesaba aktaracağız."

Kaynak: İHA