Müzeler Haftası Kutlandı

Malatya‘da Müzeler Haftası nedeniyle bir kutlama töreni düzenlendi.

İl Halk Kütüphanesi Salonu‘ndaki toplantıya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Kabahasanoğlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Müze Müdürü Özcan Şimşek ile kalabalık bir topluluk ve öğrenciler katıldılar.

Malatya Müze Müdürü Özcan Şimşek‘in müzelerin tarihini anlatan sunumu ile tören başladı. Şimşek, önemli olan müze ve arkeolojinin insanlara aşılması ve insanların ilgisine sunulması olduğunu söyledi. Şimşek, yurt dışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesi konusunda Batılı ülkelerin eserleri geri verme konusuna yanaşmadığını bununda nedeninin özellikle doğu ülkelerinden kaçırılan eserlerin geri verilmesi halinde Batı ülkelerindeki müzelerin yüzde 70‘inin boşalmış olacağını kaydetti.

Müze Araştırmacısı Hüseyin Şahin, Malatya‘da son 1 yıldan beri her noktada çalışmalar yaptığını söyleyerek, "Soyulmayan yer görmedim. Değerlerimizi kuşaktan kuşağı taşımak için arkeolojik değerlerimizin iyi korunması gerekiyor" dedi.

Şahin, "1979 yılında başlayan Karakaya Baraj Gölü kurtarma kazıları kapsamındaki İzollu mevkii Cafer Höyük‘te yapılan kazılarda o yöre insanının mağaralardan çıkıp ilk defa ovada tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları ve yerleşik köy hayatına başladıkları anlaşılmıştır. Cafer Höyük kazılarıyla Malatya ve çevresinin Millattan Önce 7 bin yılında iskana başladığı anlaşılmaktadır. Arslantepe ve Değirmentepe kazıları yerleşimin Millattan Önce 5 bin 500 ve 3 bin arasında devam ettiğini gösterir" dedi.

Şahin, Malatya Kültür Envanteri ile ilgili çalışma sonrasında hazırlanan kitabında yakında yayımlanacağını ifade etti.

Törende, Malatya‘daki sanat değerleri ile ilgili bir sunum da yapıldı.

Kaynak: İHA