İzmir Resmen Expo 2020‘Ye Aday

İzmir‘in EXPO 2020 adaylığı mektubu, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales‘e teslim edildi.

İzmir Ticaret Odası‘ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı mektup, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye‘nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Dışişleri Tanıtım Daire Başkanı, BIE Türkiye Delegesi ve BIE Usul Komitesi Başkanı Necil Nedimoğlu ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can tarafından, Loscertales‘e verildi.

Vali Cahit Kıraç, Loscertales‘i İzmir‘e davet ettiklerini, EXPO 2020 için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

İzmir‘in resmi başvurusunu çok etkili bir şekilde yapmasının, EXPO adaylığı sürecinde çok önemli bir adım olduğunu ifade eden BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, şunları kaydetti:

‘‘Bu kez zamanı iyi kullanın. Örneğin, İnciraltı‘nı çözün. Şangay deneyiminden kendinize bir yol haritası çizin. Temayı yeni zamanın koşullarına uydurarak yenilemeniz gerekiyor. Bu kez özellikle inovasyon vurgusuna da eğilmeniz gerekir. İzmir‘in adaylığının Sayın Valiniz ve hükümetinizle ele alınması güzel bir başlangıç. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu‘na selamımı iletin. En kısa zamanda kendisiyle karşılaşırız.‘‘

Türkiye‘nin 2015 adaylığı sürecinde çok büyük bir birikim kazandığına işaret eden Loscertales, EXPO 2020 için İzmir dışında ilk resmi başvurunun Tayland‘da Banghok‘a yakın bir şehir olan Ayutthaya‘dan geldiğini bildirdi.

Açıklamaya göre, Loscertales, şunları ifade etti:

‘‘Ayutthaya, adaylığını başbakan yardımcısı vasıtasıyla verdi. Teması küreselleşmeyi yeniden ifade etmek ve dengeli hayat, sürdürülebilir yaşam. Genel bir tema var. Bunun dışında Rusya, Katarinburg enerji temasıyla başvurmayı düşünüyor. Brezilya Sao Paulo henüz hükümet desteği net değil. Bunun dışında Katar, Abudabi, Amerika Silikon Vadisi, Fas Marakeş gibi ülke ve şehirlerinde başvuru yapabileceği konusunda beklenti var. Dolayısıyla rakipleriniz netleşmeye başlıyor.‘‘

Kaynak: AA