Hes‘lere Mahkeme Kıskacı

Ordu‘da Fatsa ilçesi Bolaman ırmağı ile Çamaş ilçesindeki dere üzerinde yapılması planlanan iki HES inşaatı, ‘Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu‘ tarafından açılan dava üzerine durduruldu.

Hes‘lere Mahkeme Kıskacı
Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu sözcüsü Coşkun Türkeli, il genelinde 71 HES yapılmasının planlandığını, bu HES‘lerin durdurulması yönünde çalışma yaptıklarını söyledi. Ordu Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Türkeli, planlanan HES‘lerin karakteristik özelliklerinin farklı olması sebebiyle her biri için ÇED kararlarına göre ayrı ayrı davalar açıldığını belirtti. Dereleri ve vadileri yağmalayıp talan edenlerin kredileri, paraları alıp gideceğini ama yöre halkının burada yaşamaya

devam edeceğini vurgulayan Türkeli, "Yapılması istenen her HES projesini hukuki zeminlere götüreceğimizi ve sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ederiz" dedi.

13 HES YARGI YOLUNDA

Türkeli, son olarak Fatsa‘nın Bolaman ırmağı ile Çamaş‘taki dere üzerinde yapılması planlanan Atila 1 ve Atila 2 HES‘lerin inşaatının ‘Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu‘ tarafından yapılan şikayet üzerine durdurulduğunu belirterek, diğer HES‘lerin yapımlarının durdurulması için çalışma yaptıklarını vurguladı. Türkeli, "Çatalpınar‘da yapılmak istenen Irmak HES ile ilgili olarak Ordu İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma için dava açılmıştır. Yine Bolaman ırmağı Reşadiye çayı üzerinde yapılması planlanan

Çağrı HES, Erikdere HES, Gürgen HES, Erkan HES, Uğurlu HES, Mercan HES 1- Mercan HES 2, Ortaköy HES, Melet Irmağı üzerinde Esenyurt-Çatalkaya arasında planlanan Ordu HES, Gölköy ilçesi Kozören deresi üzerinde yapılması planlanan Altay 1- Altay 2 ve Altay 3 HES‘ler için dava açma aşamasındayız" diye konuştu.

2 MADEN ŞİRKETİNE SUÇ DUYURUSU

Coşkun Türkeli, HES‘lerin dışında Kabadüz-Akgüney köyünde bulunan maden arıtma tesisinin 3. havuzu için ‘ÇED gerekli değildir‘ kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Ordu İdare Mahkemesi‘ne dava açıldığını söyledi. Türkeli, Sivas‘ın Koyulhisar ilçesi Çandır mevkiinde bulunan ve Melet ırmağına kimyasal ve zehirli atık bıraktığı iddia edilen şirketle ilgili olarak Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı‘na suç duyurusunda bulunulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA