‘Hafif Raylı Sistem‘ Tartışmaları

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, 6 yıldan bu yana ‘hafif raylı sistem‘ projesi konusunda çaba harcadiğini belirterek, "Ancak bu projenin onaylanması hükümetin tasarrufunda olan bir olay. Dolayısıyla benim bu konuda söylediklerimde hiçbir değişiklik yok ve sözlerimin dimdik arkasındayım" dedi.

‘Hafif Raylı Sistem‘ Tartışmaları
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, basın-yayın organlarının büyük bir bölümünde ‘hafif raylı sistem‘ ile ilgili olarak çıkan haberler hakkında yazılı açıklama yaptı. Bu projeyi Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 6 seneyi aşkın bir süredir Mersin’e kazandırmayı planladığını belirten Özcan, "Mersin trafiğini kökünden çözecek olan bu projenin maliyeti, belediyenin kendi bütçesiyle gerçekleştirebileceği boyutta değil. Bu nedenle söz konusu projenin gerçekleşmesi Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayına ve Hazine Müsteşarlığı’nın kefil olmasına bağlı. Fakat 6 yıldır bu projenin DPT’nin yatırım programına alınması için yaptığımız başvurular sürekli reddedildi. Hatta bu konuda 2-3 yıl önce ben Sayın Başbakan ile de bir görüşme yaptım. Ancak kendisi nüfusumuzun 1 milyonun altında olduğunu gerekçe göstererek bu projeye sıcak bakmadıklarını belirtti. 2 yıl önce nüfusumuz 850 bin idi. Şu anda Mersin merkez nüfusu 1 milyonu buldu. Yani kısacası hafif raylı sistem projemizin DPT’nin yatırım programına alınmaması için hiçbir neden kalmadı” dedi.

Gazetelerde yer alan haberlerde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın bir toplantıda ‘Mersin’e hafif raylı sistem yapılmasını hükümet engellemiyor, bunun aksini ispat ederlerse özür dileyeceğim‘ şeklindeki sözlerinin yer aldığını hatırlatan Özcan, “6 yıldır hafif raylı sistem projesi konusunda çaba harcamaktayım. Ancak bu projenin onaylanması hükümetin tasarrufunda olan bir olay. Çünkü Samsun, Gaziantep gibi şehirlerin de nüfusu 1 milyon olmamasına rağmen, bu kentlerin projelerine onay verildi, istense bize de onay verilirdi. Ben bunu her ortamda söyledim, şimdi de söylüyorum. Dolayısıyla benim bu konuda söylediklerimde hiçbir değişiklik yok ve sözlerimin dimdik arkasındayım. Zannedersem Sayın Bakana konuyla ilgili tam bir bilgi vermedikleri için böyle bir açıklama yapmış olabilir. Ancak kendisinin bu açıklamasından, önümüzdeki süreçte bir AK Parti Mersin Milletvekili olarak bu konuda bize destek vereceğini anlıyorum. Kentimiz son zamanlarda muhalefet ve iktidar işbirliğinde çok önemli başarıların alındığını gördü. İnşallah hafif raylı sistem konusunda da önümüzdeki süreçte iktidar ve muhalefet milletvekilleri, bu projemizin DPT’nin yatırım programına alınması için çaba gösterirler” diye konuştu.

Kaynak: İHA