Bu operasyonların, Erdoğan'a faydası yok

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman, Türkiye'nin kürt sorununu güvenlikçi bir perspektifle, askeri operasyonlarla çözemediğinin çok net olarak ortaya çıktığını ifade ederek, "Yeniden Türkiye'de operasyonların olması, yeniden çatışma olması, Türkiye'nin 90'lı yıllara dönmesiyle eşdeğer anlama geliyor" dedi.

Bu operasyonların, Erdoğan'a faydası yok
Başbakan Erdoğan'ın Güneydoğudaki gerginlik için, "Silivri Kandil organizasyonu" açıklamasını, Gazeteci Mehmet Tezkan ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Yayman NTV ekranlarında değerlendirdi.

"Erdoğan bunları söyledi ama üstüne birşey daha söyledi" diyen Tezkan şöyle devam etti:

" 'Ne yani asker sınırı korumayacak mıydı? O teröristler ağır silahlarla geliyordu' dedi. İki gündür söylenen şu; oradaki komutan kasıtlı olarak Irak'a gitti, geçti 12 PKK'lıyı öldürdü. Ki bu tezgahın bu hükümete karşı veya güneydoğudaki insanları ayaklandırmaya yönelik bir tezgah olduğu iddiaları ortaya atıldı. Diyorlar ki, Silivri Kandil anlaştı, Silivri kısmını askerlere maal ediyorlar, Kandil de oradan insan yolladı. Böyle bir güneydoğuyu ayağa kaldırma planı var. Fakat bunu başbakan bir yerde söylüyor ama sonrada askerim sınırı korrmayacak mı diyor. Başbakan komutana sahip mi çıkıyor anlamadım. Biraz kafa karışıklığı bir durum var. Buradan Türkiye nasıl çıkabilir, bunu düşünmemiz lazım."

"TOPYEKÜN AKIL TUTULMASI YAŞANIYOR"

Yayman ise değerlendirmesinde, "Başbakanın açıklamalarını beyannamedeki sözleriyle ya da daha önce bir mitingte söylediği kürt meselesi yoktur, kürt vatanşlarımızın meseleleri vardır sözleriyle değerlendirdiğimizde, gerçekten çelişkili bir durumun ortada olduğunu görüyoruz. Ve hem Ankara'da hem kürt siyasetinde ciddi bir kafa karışıklığı var ve topyekün akıl tutulması yaşanıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin kürt sorununu güvenlikçi bir perspektifle, askeri operasyonlarla ve asayiş tedbirleriyle çözemediğinin çok net olarak ortaya çıktığını söyleyen Yayman, "Yeniden Türkiye'de operasyonların olması, yeniden çatışma olması, Türkiye'nin 90'lı yıllara dönmesiyle eşdeğer anlama geliyor. Türkiye'nin 90'lı yıllara dönmesi artık suları tersine akıtmak gibi bir durum ki, ben geldiğimiz noktada hem toplumsal yapının hem siyasal yapının buna izin vermeyeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Tabi bu olayların kime ne fayda getirdiğini, kime ne sağladığını analiz etmeye çalıştığımızda, bu operasyonlar bölgede tansiyonun yükselmesine sebep oluyor" diyen Yayman, "Ve Ak Parti'ye oy verecek kürtlerin Ak Parti'yle, Tayyip Erdoğanla ilgili tercihlerini yeniden düşünmelerine neden oluyor. Yani bu operasyonların Ak Parti'ye, Erdoğan'a faydası yok. Peki Erdoğan neden bunları savunmak zorunda kalıyor, bunu bende çözebilmiş değilim" ifadelerini kullandı.

BEYAZ GAZETE