Bursa‘nın Bıçakları Dünya Vitrinine Çıkacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa bıçağının bir dünya markası haline gelmesi amacıyla düzenlenen, ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nda dereceye giren zanaatkârlara ödüllerini verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa bıçağının bir dünya markası haline gelmesi amacıyla düzenlenen, ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nda dereceye giren zanaatkârlara ödüllerini verdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nda dereceye giren zanaatkârlar ödüllerine kavuştu. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) gerçekleştirilen ödül töreninde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, babasının da bıçakçı olduğunu hatırlatarak, "Bursa’da ecdat yadigarı gözde bir sanatı daha öne çıkarmak bize nasip oldu. Bıçak tasarımlarının yeteneklerinin yarıştığı bu yarışmaya, Bursa’nın yanı sıra Denizli Yatağan ve Sivas’tan da katılım sağlandı. Bıçak ustaları Bursa’da bir araya geldi." dedi.

Başkan Altepe, Bursa’nın en özel geleneksel el sanatlarından olan bıçakçılığın dünyaya tanıtılması amacıyla, zanaatkârlara gereken desteği vereceklerini söyledi.

Bursa’nın tarih başkenti, turizm, ticaret, tarım ve sanayi şehri olduğunu belirten Başkan Altepe, "Bursa, nüfusuna göre çok üretim yapan bir sanatkâr şehridir. Sanatın ihraç edildiği bir merkez olan Bursa’da bıçakçılık yıllar içinde kan kaybetti. Bıçakçılığın artık bir aşama kaydetmesi gerekiyor. Bunun bir el sanatı olduğunun bilinmesi, bu sanatın öne çıkarılması ve değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Bıçağın, mutfaktan çıkıp hediyelik ürün olarak da kullanılması gerektiğine işaret eden Başkan Altepe, "Bıçakçılığın dünya çapında duyurulması, el sanatı olarak bilinmesi için her türlü desteğe hazırız. Bursa’nın marka olmasında önemli bir yere sahip olan bu sanatla, kentin kazancının artması ve bu sanatı icra edecek gençlerin yetişmesi sağlanacak. Dünyaya bu sanatı tanıtırken, bıçakçılık dünya vitrinine çıkacak." şeklinde konuştu.

Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen ise bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmayla bıçakçılığın güzel sanatlar değeri taşıdığı bilincinin yaygınlaşacağını belirtirken; Devlet Sanatçısı Yılmaz Emen de bıçakların muftak eşyası kimliğinin yanı sıra büfelerde hediyelik eşya olarak da yer bulması gerektiğine dikkati çekti.

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Kul da başarılı çalışmadan dolayı tebrik ettiği Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye, bıçakçılığın duayenlerinden olan babası Sırrı Altepe için hazırlanan onur belgesini takdim etti. Bursa’da bıçakçılık sanatının gelişmesinde büyük emeği olan 39 bıçak ustasına da ayrıca onur belgeleri verildi.