30. Müzeler Günü

Adana‘nın Kozan ilçesinde 30. Müzeler Günü etkinliği düzenlendi.

30. Müzeler Günü
Kozan Kalesi Manastır Piknik alanında bulunan anfi tiyatrodaki etkinlikte konuşan Adana Valisi İlhan Atış, "Müzeler Gününü alana değil aldırana bak. Hizmetler için belediye başkanı ve kaymakamı kutluyorum. Verdiğimiz parayı kuruşu kuruşuna kadar hak ettiler. Her zamanda yardıma hazırız. Kozan başımızın tacıdır. Kozan Belediye Başkanı aslında benim Kültürel Sanat Fahri Danışmanım onun değerli bilgilerinden istifade ediyor ve ona teşekkür ediyorum" dedi.

Kozan’a kent müzesi sözü veren Vali Atış, "Kozan’a kaymakamımızın belediye başkanımızın istediği müzeyi yapacağımıza söz veriyorum. Adana Tepebağ’da yaptığımız bir çalışmanın bir benzerini de burada Kozan’da olacak. Kozan hak ettiği yeri çok fazlasıyla alacak" diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, Kozan’a her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirterek, "Kozan’ın her zaman yanında olacağız. Çünkü Kozan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehrimizdir" diye konuştu.

Kozan’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve en az beş bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirten Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, "Anavarza, Karasis, Andıl ve Kozan Kaleleriyle Kozan, bir kaleler şehridir. Roma Köprüsü, Bedesten, Hoşkadem Camii, Manastır, tarihi çarşılar ve tarihi konaklarıyla Kozan adeta bir açık hava müzesidir. Tüm bu eserlere sahip olmamıza rağmen bir müzemizin olmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Valiliğimizin de yakinen takip ettiği Gökçelik Konağı’nın kent müzesi olarak açılması ortak isteğimizdir. Ülkemiz toprakları üstünde yaşamış birçok uygarlıktan bize miras bu kültür varlıkların korunması ve sahip çıkmamız, bu tarihi eserleri korumamız bir yurttaşlık görevidir" dedi.

Yeni projeler için Vali Atış’tan destek isteyen Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, şunları söyledi:

"Müzeler Gününün ilçemizde kutlanması ile Kozan’da bir ilki daha yaşıyoruz. Kozan kültür varlığı yönünden çok zengin bir ilçemiz bu konularla ilgili projelerimiz oldu bunların başında Aşağı-Yukarı Çarşı’nın yapılmasında Hoşkadem ve Küçük Cami’nin onarılmasında manastırdaki düzenlemelerde kalenin peyzaj çalışmalarında aydınlatılmasında ben Kozanlılar adına bize desteklerinden dolayı valimize teşekkür ediyorum. Kozan’da arkeolojik müzemiz yok. Ama Anavarza Antik Kenti, Kozan Kalesi ve manastır gibi açık hava müzelerimiz var" dedi.

Vali Atış’tan desteklerinin devamını isteyen Başkan Özgan, “Kozan‘da Mustafa Kemal Sokak düzenlenmesi ve Kozan Kalesi surlarının yapılması projesi var. Bunlar içinde Sayın valimizden desteklerini bekliyoruz. Bugüne kadar Kozan’a sahip çıktı. Bundan sonra da çıkacaktır. Bundan şüphemiz yoktur."

İl Kültürü ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız ise konuşmasında, "Bölgemizde bulunan müzeler bizim tarihimizdir bunlara açık hava müzelerimize sahip çıkmalıyız" dedi.

Etkinliğe Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan, İl Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, Akören Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Gündüz, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, muhtarlar, okul ve daire müdürleri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA