'Kopya yok, olmayan bir şeyi kabul edemem'

Ak Parti İstanbul Milletvekili Adayı Alev Dedegil, YGS'de kopya olmadığına dair yargı kararı olduğunu vurgulayarak, "Olmayan bir şeyi kabul edemem kusura bakmayın" dedi. Eğitim Uzmanı Cihat Şener de, "Şifre mükemmel planlanmış. Çok akıllıca kim yaptıysa helal olsun" diye konuştu.

'Kopya yok, olmayan bir şeyi kabul edemem'
NTV ekranlarında yayınlanan Oğuz Haksever'in sunduğu Seçime Doğru programının dünkü bölümüne konuk olan Ak Parti İstanbul Milletvekili Adayı Alev Dedegil, YGS skandalıyla ilgili Eğitim Uzmanı Cihat Şener'in sorularını yanıtladı. Dedegil ile Şener arasında hareketli tartışmalar yaşandı.

Dedegil, Şener'in, "YGS krizinde nerede duruyorsunuz" sorusu üzerine, "YGS krizi hepimizi çok üzdü. Bu krizin iyi yönetildiğini düşünen tarafta değilim. Tatmin olmadım ancak bu kriz yaşamımıza sebep olan süreci de iyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.

"Bir şifre iddiası oldu ki, şifre olabilen bir şey" diyen Dedegil, "Burada çok önemli olan şey, birilerinin bu şifryi elde ederek kendilerine haksız bir avantaj sağlayıp sağlamamalarıydı. Yani bizim toplum olarak ve yöneticiler olarak bakmamız gereken yer, şifre olup olmadığı değil, bu şifre birinin eline geçti mi ve o insanlar kendilerine bir avantaj elde ettiler mi? Bence elde etmediler çünkü yargı devreye girdi. Bu soruşturma sonucunda da takipsizlik kararı aldı. Böyle bakınca evet bütün sınavlarda şifreleme vardır" diye konuştu.

Bunun üzerine söze giren Şener, "Bu bilgi doğru bir bilgi değil, sınavda şifre olmaz" dedi.
Dedegil ise, "Optik okuyucular belli bir şeye göre okuyorlar" karşılığını verdi.
Şener de buna karşılık, "Öyle bir şey yok, yanlış varsayımla doğru sonuçlara varamazsınız" şeklinde konuştu.
"Bu şifre yüzünden bu sınavda kopya çekildi mi çekilmedi" diyen Dedegil'e Şener, "Çekilmedi değil mi?" diye sordu.
Dedegil, "Evet çekilmedi" yanıtını verdi.
"Biliyorsunuz, kanıtladınız" diyen Şener'e Dedegil, "Çekilmediği konusunda yargının hükmü var. Sınavın birincisinin beyanlarına baktım ben, çok çalıştım diyor. O çocukta kendisini çok kötü hissediyor, kendini zan altında hissediyor" ifadelerini kullandı.

Buna karşılık Şener, "Bu tür sınavların kopyası birincilerde aranmaz. Şifreli bir kitap var, bu çok güzel planlanmış. Sorular zorlaştırılmış, özellikle matematik testinde ve bu lanet olası işte matematik testinin içine konmuş. Çok akıllıca kim yaptıysa helal olsun" diye konuştu.

Bunun üzerine Dedegil, kopya olmadığına dair yargı kararı olduğunu vurgulayarak, "Olmayan bir şeyi kabul etmemi istiyosunuz, kabul edemem kusura bakmayın" dedi.