İngiltere Kraliçesi Elızabeth‘in Tarihi İrlanda Ziyareti Başladı

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth‘in 4 günlük tarihi İrlanda ziyareti başladı.

90 yıl önce bağımsızlığını kazanan İrlanda, İngiltere kraliyetinin zirvesindeki bir ismi ilk kez ağırlıyor. İrlanda‘nın ulusal rengi olan yeşil kıyafetiyle İrlandalılara jest yapan 85 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth‘e ziyareti sırasında eşi Prens Philip de eşlik ediyor. Havalimanında askeri törenle karşılanan Kraliçe, daha sonra kurşun geçirmez bir araçla Cumhurbaşkanlığı konutuna hareket etti. Burada Cumhurbaşkanı Mary McAleese ile biraraya gelen Kraliçe Elizabeth, daha sonra 1952‘de Kraliçe I.

Elizabeth adına kurulan Trinity Colege‘ı ziyaret ederek, Anı Parkı‘na çelenk bıraktı.

Kraliçe, başkent Dublin‘in yanı sıra Kildare ve Cork kentlerini ziyaret edecek. İrlanda, II. Elizabeth‘in 4 günlük ziyareti nedeniyle tarihinin en büyük güvenlik önlemlerini alıyor. Ziyaret nedeniyle 4 bin polisin görev yaptığı belirtiliyor.

Kuzey İrlanda‘daki barış anlaşmasına muhalif IRA‘dan ayrılan bir grup, dün Londra‘ya yönelik bombalı saldırı tehdidinde bulunmuştu. Etkisiz hale getirilen patlamaya hazır bombanın ardından İngiliz polisi de, Londra‘da bombalı saldırı ihtimaline karşı önlem aldı. Ziyaret münasebetiyle iki ülkenin inişli çıkışla ortak tarihleriyle yüzleşebileceği yorumları yapılıyor.

Kaynak: İHA