El Kaide örgütü yeni liderini belirledi

El Kaide lideri Usama Bin Laden'in öldürülmesinden sonra örgütün üst düzey yöneticileri gizli bir noktada toplanarak El Kaide'nin yeni lider kadrosunu belirledi. Yöneticiler, 'Komuta Kontrol Birimi'nin başına geçici olarak Seyful Adel'i getirildi.

El Kaide örgütü yeni liderini belirledi
Mayıs ayının başında ABD askerlerinin El Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldürmelerinin ardından örgütün yeni liderinin kim olacağı tartışılmaya başlanmıştı.

Pakistan’da İngilizce yayın yapan The News gazetesinin haberine göre, El Kaide’nin üst düzey isimleri bilinmeyen bir bölgede toplanarak, örgütün yönetici kadrosunu belirledi. Gazetenin haberine göre örgütün ‘Komuta Kontrol Birimi’nin başına Seyful Adel getirildi.

Edinilen bilgilere göre, daha önce Mısır ordusunda görev almış olan Seyful Adel, daha sonra Eyman el Zevahiri ile birlikte eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’a karşı mücadele etti. Gazetenin haberinde Seyful Adel’in ‘Komuta Kontrol Birimi’nin başında geçici olarak kalacağı, bu göreve, şu an bir Afrika ülkesinde olan Muhammed Mustafa Yemni’nin getirileceği belirtildi.

Usame bin Ladin hayattayken örgütün ikinci adamı ve askeri kanat sorumlusu olan Eyman el Zevahiri’nin aynı görevde kalması ve buna ek olarak örgütün uluslararası bağlantılarını kontrol etmesi de gizli toplantıda kararlaştırıldı.

ÖRGÜTÜ MISIRLILAR YÖNETECEK
Gazeteye bilgi veren kaynaklar, yapılan gizli toplantı sonucunda El Kaide’nin üst düzeyinde yer alan diğer isimleri de aktardı. Buna göre;

* * Adnan el Kaşri; istihbarat faaliyetlerinin,
* * Muhammed Nasır el Vaşi Ebu Nasir; Afrika kolunun,
* * Muhammed Adem Han Afgani, Afganistan-Veziristan kolunun,
* * Fahad el Kava; Acil Operasyonlar Biriminin başına getirildi.

Bin Ladin’in çocuklarından hiç biri El kaide içinde görev üstlenmedi. Yapılan görev değişikliğinden sonra El Kaide’nin yönetiminin Mısırlılara geçtiği belirtiliyor.

ARANANLAR LİSTESİ


El Kaide örgütü yeni liderini belirledi

Bin Ladin'in öldürülmesi sonrasında en çok aranan El Kaide liderleri listesi değişti. Listede başı çeken isimler şöyle:

Eymen El-Zevahiri : Bin Laden’in yardımcısı. 2001 yılında Afganistan’da El-Kaide Örgütü ile beraber açıkça göründüğü vakitten beri örgütün fiili karar yapıcısı olduğu sanılıyor.

Ebu Yahya El-Libi: El-Kaide Örgütü’nün teorisyenlerinden birisi.

Seyful Adel (Seyfu’l Adl) : Mısırlı olup El-Kaide’nin üçüncü adamı ya da operasyonlar komutanı sayılmaktadır. Daha önce örgütün güvenlik birimi başkanı görevini üstlenmiş olan Seyfu’l Adl şu anda örgütün genel askeri komutanı ve stratejik plancısı. Daha önce elde edinilen bilgilere göre Seyfu’l Adl, 2001 yılında Afganistan’da Taliban hükümetinin düşmesinden sonra İran’a kaçtı. Amerikan yaşamı hakkında büyük tecrübesi olmakla birlikte babasının doğum yeri olan Guyana’da da güçlü bağları bulunmaktadır.

Eş-Şekur Cuma: Guyana doğumlu Cuma, Amerika’nın Brooklyn ve Florida eyaletlerinde büyüdü. 1995 yılının sonlarında Afganistan’daki mücahit eğitim kamplarına katıldı. 2009 yılında Newyork’taki metro tünelini patlatma planına karıştığı gerekçesiyle Amerika’nın aranan listesinde yerini aldı.

Adem Gadan (Amerikalı Azzam): Kaliforniya’dan Amerikan vatandaşı. İslam’a girdikten sonra 1998 yılında Pakistan’a hicret etti. Pakistan’da tutuklandığı yönünde haberler gelmişse de daha sonradan bu haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.

Mater Muhammed: Beş yıl önce bir Amerikan uçağını sıvı bir patlatıcı ile havaya uçurma girişiminin ardında duran El-Kaideli isimlerden biri.

Said Bin Laden: Usame bin Laden’in ailesinin 2001 yılında Afganistan’dan İran’a kaçmasına yardım eden oğlu. El-Kaide’nin karar yapıcılarından biri olduğu sanılmakla beraber Pakistan’ın kuzeyine döndüğü söyleniyor.

Halid Habib: Mısırlı ya da Faslı olan Habib El-Kaide’nin 2006 yılında beri Afganistan’ın güneyindeki operasyonlarına komutanlık ediyordu. İki yıl önce ise El-Kaide’nin Güney Afganistan ve Kuzey Pakistan’daki meydan komutanı oldu.