Batman'lı usta Kur'an-ı taşa işliyor

Batmanlı taş oyma ustası Ahmet Menekşe, Kuran'ı Kerimi taş levhalara yazıp bir müzede sergilemeyi hedefliyor.

Batman'lı usta Kur'an-ı taşa işliyor
Çalışmalarını evinin bahçesinde sürdürdüğünü ve yer sıkıntısı çektiğini belirten Menekşe, bu konuda yetkililere müracaat ettiğini ancak gerekli desteği bulamadığını belirtti.

Daha önce antik kent Hasankeyf, değişik hayvan figürleri ile antik kent ve çevresindeki birçok tarihi eserin minyatürünü yapan Menekşe, Kuran’ı Kerim'i taş plaklara işliyor. Şu ana kadar dokuz plaka işlediğini belirten Menekşe, projeyi bitirebilmek için destek bekliyor.

Batmanlı taş oyma ustası Ahmet Menekşe, taşları dantel gibi işliyor. Gördüğü her şeyi taşa işleyebilen Menekşe’nin hedefi Kuran-ı Kerim'in tamamını taşa işlemek.

Bugüne kadar sayısız taşı işlediğini ve çeşitli eserler ortaya çıkardığını söyleyen Menekşe, “Hedefim Kuran-ı Kerim’i taşa yazmak. 600 adet tablo taş kullanacağım. Bu, dünyada ilk olmuş olacak.” dedi.

Ustalığıyla sert taşları pamuk gibi işleyen Menekşe, “İşe hayvan figürleri ile başladım. Antik kent Hasankeyf başta olmaz üzere birçok esere imza attım. Ancak Kuranı Kerim sürekli içimden geçtiği için dünyada bir ilke imza atmak istedim. Ve Kuranı Kerim'i taşa işleme projesine başladım. Şu ana kadar 9 sayfayı taşa işledim. Ancak bu çok titiz ve zahmetli bir iş, benim gücümü aşıyor. 30 cüz Kuranı Kerim'i işlemek büyük bir iş, her bir taş kütlesinin ağırlığı yaklaşık 50 kilogram geliyor. Birileri destek verirse bitirip bir müzede sergilemek istiyorum.” dedi.

Projenin maliyetinin yaklaşık 280–300 milyar olduğunu belirten Menekşe, destek bulduğu takdirde 5 yılda bitirebileceğini ifade etti.

"TAŞ OYMAYA CAN SIKINTISIYLA BAŞLADIM"
Batman'da belfıtığı hastalığına yakalanan genç, can sıkıntısını gidermek için eline bir taş alıp oymaya başladı. Taşa şekil verdiğini gören genç, o günden beri taşları oyup değişik heykeller yapıyor.

Genç yaşta taş oymaya merak saran Ahmet Menekşe (45), yaptığı heykel, oyma taş eserleri Karşıyaka Mahallesi'ndeki evinin içi ve bahçesinde sergiliyor. Adeta bir müzeyi andıran evde değişik heykel figürleri ve Hasankeyf gibi antik kentlerin minyatürleri de bulunuyor.

İlkokul mezunu olmasına rağmen kendini heykel ve taş oymacılığı konusunda geliştiren Menekşe, dışarıdan ortaöğretim diploması aldı. Birçok yarışmaya da katılan Menekşe, Kültür Bakanlığı'ndan mansiyon ödülü aldı. Yaklaşık 18 yıldır taş oyup heykel yapan Menekşe, yaklaşık 400 esere imza attı.