Kula‘da Polislere İlk Yardım Semineri

Kula İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro Amirliği‘nde görevli memurlara, trafik kazalarında yararlanabilecekleri hayat kurtaracak önemli bilgileri içeren seminer verildi.

Kula‘da Polislere İlk Yardım Semineri
Kula 112 Acil Servis Doktoru Samet Bozkurt tarafından verilen seminere, Kula Trafik Tescil Büro Amiri Naci Tavas başta olmak üzere personel tam kadro katıldı. Dr. Bozkurt, trafik kazasının bulunduğu yere gelindiğinde ilk olarak neler yapılacağını anlatırken, kaza yerinde varsa yaralıya müdahale etmeden önce eldiven takılması ve araçların akü kutup başlarını çıkarılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Dr. Samet Bozkurt, "Bir çok kez, çağrılan sağlık ekibi gelinceye kadar, trafik polisleri yaralıyla yalnız kalmaktadır. Bu süre, kazada yaralanan kişiler için önemli bir zaman dilimidir. Araçların elektrikle bağlantısını kesmek için akü kutup başlarının çıkarılması ve tıbbi eldiven takılması gereklidir. Ekip aracınızda bulunan ilk yardım çantası nda sargı bezi, turnike, gazlı bez, elbise kesmek için makas mutlaka bulunmalıdır" dedi. Sağlık ekibi geldiğinde ise öncelikle yaralının hareket edip edemeyeceğine, nefes alıp almadığına bakılması, daha sonra damar yolunun bulunması gerektiğini anlatan Dr. Bozkurt, yaralının bir önce kaza yerinden tahliyesi değil, orada ilk yardımın yapılması ve ondan sonra tahliyesinin gerektiğini söyledi.

Kaza geçirmiş olanları üç gruba ayrıldığını belirten Dr. Samet Bozkurt, "Bunlar; kırıkları olanlar, kritik hastalar ki bunlar 20 dakika içinde yaşamsal destek bekleyen hastaları ifade etmektedir. (Şuuru kapanmış, göğüsten, karaciğerinden darbe almış, solunumu veya nabzı durmuş hastalar bu grup içindedir), diğeri de hayatını kaybetmiş olanlardır. Tüm kazazedelere aynı anda müdahale edilemiyorsa, 2. gruptaki hastalar ilk müdahale edilecek hastalardır." dedi.

Kaynak: İHA