İskandinavya’Da “Schengen” Tartışılmaya Başlandı

Norveç Polis Merkezi, Avrupa‘da sınırların açılması ile birlikte İskandinav ülkelerinde suç oranlarında hızlı bir artış olduğunu, bundan ötürü Schengen anlaşmasının tekrar gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu.

Norveç Polis Merkezi, Avrupa‘da sınırların açılması ile birlikte İskandinav ülkelerinde suç oranlarında hızlı bir artış olduğunu, bundan ötürü Schengen anlaşmasının tekrar gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu. İskandinav ülkelerine, özellikle Baltık ülkelerinden gelen insan sayısındaki patlama, Kuzey Avrupa ülkelerindeki suç oranlarında ciddi bir artışa neden oldu.

    Norveç Polis Merkezi Başkanı Eğil Haaland, “Norveç ve diğer İskandinav ülkelerinde işlenen suçların yüzde 80‘i ya Baltık ülkelerinden gelen kişilerce ya da Baltık ülkelerindeki organize suçla bağlantılı suçlular tarafından yürütülüyor. Bunun ana nedeni ise Avrupa’da sınırların açılmasıdır” dedi.

    Norveç polisi, son zamanlarda para sıkıntısı çeken Baltık ülkelerinde bütçe kısıtlamaları bu ülkelerin örgütlü suçlarla mücadele etme yeteneğini zayıflatmış olduğunu Adalet Bakanlığı’na iletti. Bu konu aynı zamanda, Avrupa Polis Konfederasyonu toplantısında da ayrıntıları ile tartışılmıştı.

    Egil Haaland, Norveç Adalet Bakanlığı’na konu ile alakalı gönderdikleri mektupta, “Baltık devletleri, İskandinav ülkelerinde işlenen suçlara ve suçlulara karşı ciddi adımlar atmaz ve çözümler üretmez ise, Schengen anlaşması tekrar gözden geçirilmeli” diyerek uyarılarda bulundu. Haaland ayrıca, sınırları açmalarının kendileri için büyük sorunlar doğurduğunu ifade etti.

    SINIRLARIN KAPATILMASI ÇÖZÜM DEĞİL

    Norveç’te çalışma hayatını devam ettiren Litvanyalı Mantas Zabiela, sınırların kapatılmasının bir çözüm olmayacağını, Baltık ve İskandinav ülkelerinin ortak bir çözüm bulmalarını gerektiğini belirtti. Zabiela, “İskandinav ülkelerinde yaşayan birçok Litvan, düzenli bir hayat yaşarken ülkenin kurallarına ve şartlarına uyuyor, bundan dolayı bir kaç serserinin yaptığı hareketten ötürü tüm bu ülkeleri cezalandırmak adil olmaz. Aynı zamanda yurttaşlarım burada çok ağır şartlarda çalışıyor, Norveçliler bu şartlarda çalışmaz” dedi.