Şemdinli davasında başa dönüldü

İçtihatları değişen Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararıyla, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyasını yeniden devraldı.

Şemdinli davasında başa dönüldü
Uyuşmazlık mahkemesi, Anayasa değişikliğinin ardından Yargıtay ile dosyanın ilk sahibi Van'daki mahkeme arasında tercihini yaptı.

Dava dosyası elinden alınan Van Özel Yetkili Mahkemesi, görevi tekrar devraldı. Şimdi davada herşey yeniden başlıyor.

Ne Olmuştu?

Şemdinli davasının karmaşık bir hikayesi var. Her şeyin başlangıcı 2005 tarihinde Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitabevindeki patlama oldu.

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya harekete geçti, soruşturmayı başlattı. Sarıkaya'nın hazırladığı soruşturma dosyasını Van'daki mahkeme kabul etti. Ama bu soruşturma dosyası üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti. Üstüne üstlük kurul, Sarıkaya'nın avukatlık bile yapamayacağına hükmetti.

Mahkeme süreci de bir o kadar çetrefil ve karmaşıktı. Davanın sonucunda mahkeme sanıkları suçlu bulmuş ve hapse mahkum etmişti. Ama her şey burada bitmedi, dava dosyasının Türkiye sınırları içinde uzun bir serüveni oldu.

Yargıtay kararı bozup, dosyanın askeri mahkemenin görev alanına girdiğine karar verdi. Dosya Yargıtay'dan askeri mahkemeye doğru yola çıktı. Sanıkların hepsi tahliye edildi.

Dava dosyasının ilk sahibi Van'daki özel yetkili mahkeme karara itiraz etti. Bu sefer dosyanın durağı Uyuşmazlık Mahkemesiydi.

Tam o sırada anayasa değişikliği oldu. Anayasa'nın 145'inci maddesi, "çete kurmak" ve "cinayet" suçlarında sanıklar asker de olsa "yargılama sivil alanda yapılır" şeklinde değişti. İşte bu madde Uyuşmazlık Mahkemesi'nin tüm içtihatlarını değiştirdi.

Anayasa değişikliğinin ilk faydasını ise Şemdinli'de olayı ortaya çıkaran Savcı Ferhat Sarıkaya gördü. Yeni Anayasa ile gelen HSYK, Sarıkaya'yı göreve iade etti.

Sıra dava dosyasındaydı. İçtihatları değişen Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararıyla, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyasını yeniden devraldı.

Şimdi her şey yeni başlıyor. Dava en baştan ele alınacak, yargılama sil baştan yapılacak.