Ortodokslar, Kapadokya’Daki Ayinde Buluştu

Geleneksel şükran ayinleri için Nevşehir’de bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde akşam ayinine katıldı.

Geleneksel şükran ayinleri için Nevşehir’de bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde akşam ayinine katıldı.

    Mustafapaşa beldesinde 1729 yılında ibadete açılan Konstantin-Eleni Kilisesi’ndeki ayine Barthelemeos’un yanı sıra Heybeliada Ruhban Okulu mezunu İsviçre Ortodoks Metropoliti İeremias, Rusya Federasyonu Baş Episkoposu Arsenios ile İngiltere Anglikan Kilisesi’nin temsilcisi Peder Janothan da katıldı.

    Mustafapaşa Belde Belediye Başkanı Levent Ak ve Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun’un da izlediği ayinde İncil’den ayetler okundu. İstanbul’un yanı sıra Yunanistan ve Rusya’dan gelen yaklaşık 500 kişinin bulunduğu ayinde koronun seslendirdiği ilahiler eşliğinde dualarda yapıldı.

    Yaklaşık 2 saat süren ayin sonrası Bartholomeos ve beraberindeki İsviçre, Rusya, Yunanistan, İngiltere ve Rusya’dan gelen temsilciler, Mustafapaşa Belde Belediye Başkanı Ak’ı makamında ziyaret etti.

    Başkan Ak, ziyarette yaptığı konuşmada, terörün, kavganın bitmesi gerektiğini belirterek, bunun yerini dil, din ve ırk ayrımı yapılmadan barış ve kardeşliğin alması gerektiğini söyledi. Ak, seneye Ayos Nikolo Kilisesi’nin de restoresinin tamamlanacağını açıkladı.

    Bartholomeos ise, Kapadokya’nın ve Türkiye’nin gelişmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Çünkü doğma büyüme buralıyız. Burası bizim memleketimiz." diye konuştu.

    Mustafapaşa halkına da misafirperverliklerinden dolayı şükranlarını belirten Patrik, "Eminim ki İsviçre, Rusya, Yunanistan, İngiltere ve Rusya’dan gelen temsilcilerde en iyi intibalarla, müspet ve tatlı hatıralarla ayrılacaklar. Kapadokya’ya yeniden gelmek isteyecekler. Beni saymayın, ben gelmeye dünden razıyım." dedi.

    Başkan Ak, Bartholomeos ve ülke temsilcilerine seramik tabak ve yöreye özgü kilim hediye etti.

    Patrik ve beraberindekiler daha sonra restore çalışmaları devam eden ve önümüzdeki yıl bahar ayini yapılması planlanan Ayos Nikolo Kilisesi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında Başkan Ak’tan bilgi aldı. Bartholomeos, burada 2denizcilerin koruyucusu‘ olarak kabul edilen Ayos Nikolo’ya ait bir de ilahi okudu.

    Bartholomeos pazar günü de Gülşehir ilçesinde bulunan Aziz Dimitris Kilisesi’nde düzenlenecek ayine katılacak.