Eczacılardan Partilere Açık Mektup

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, 12 Haziran’da seçime hazırlanan siyasi partilere eczacıların taleplerini içeren birer rapor gönderdi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, 12 Haziran’da seçime hazırlanan siyasi partilere eczacıların taleplerini içeren birer rapor gönderdi. Eczanelere nüfus ve mesafe sınırlandırması isteyen eczacılar, muayene katılım payını tahsil etmek istemediklerini belirtti. Eczacıların raporunda ayrıca internet üzerinden ilaç satışının durdurulması, medula sistemindeki aksaklığın giderilmesi, ilaç indirimlerinden kaynaklanan zararların çözülmesi gibi talepler yer aldı.

14 Mayıs Eczacılık Bayramı sebebiyle partilere gönderilen raporla ilgili açıklama yapan TEİS Başkanı Nurten Saydan, 6 yıldır sağlıkta dönüşüm programı yüzünden yaşadıkları sorunlardan dolayı eczane sahibi eczacıların ruh ve beden sağlıklarını kaybettiklerini savundu. Mesleğin şu anki durumu ve eczacıların yaşadığı sıkıntılardan dolayı üzgün olduklarını vurgulayan Saydan, “TEİS olarak, mesleğimizin hak ettiği itibara yeniden kavuşturulması için sorunlarımıza geçici değil kalıcı tedbirler alınmasını istiyoruz. İsteklerimiz seçim arenalarında oy yarışı uğruna vaad olarak değil, kurulacak yeni hükümet tarafından icraat olarak karşımıza gelmelidir. Aksi halde bundan sonraki 14 Mayıs’lar eczacılar için bayram değil, eczacılık mesleğini anma günü olacaktır.” diye konuştu. TEİS’in siyasi partilere gönderdiği raporda yer alan 10 talep şöyle:

1-Eczacılık meslek hakkımızı istiyoruz.

2- Eczanelerde nüfus ve mesafe sınırlandırması getirilmesini istiyoruz.

3- Reçeteye ilacın ticari markası değil, etken maddesi yazılsın istiyoruz.

4- Kamu kurum iskontolarından doğan zararlarımızın karşılanmasını ve eczacıların kamu kurum iskontolarındaki taşıyıcı görevinin kaldırılmasını istiyoruz.

5-İlaç fiyat indirimlerinden doğan zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz.

6- Eczacılık fakültesi kontenjanlarının azaltılmasını ve eczacıların istihdam alanlarının genişletilmesini istiyoruz.

7- Muayene ücreti tahsildarlığı yapmak istemiyoruz.

8- Eczane medula provizyon sistemi, kesintisiz ve sağlık uygulama tebliği ile koordineli çalışan bir hale getirilmeli.

9 - Eczane dışına çıkarılan ürünlerin yeniden eczane raflarında satılmasını istiyoruz.

10- İlacın internet üzerinden satışının engellenmesini istiyoruz.