Bdp'nin desteklediği adaylar miting yaptı

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği 'Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu' Diyarbakır milletvekili adayları, düzenlenen mitingde halka seslendi.

Bdp'nin desteklediği adaylar miting yaptı
Diyarbakır‘da merkez Yenişehir ilçesine bağlı İstasyon Meydanı‘nda yapılan mitinge ‘Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu‘ Diyarbakır adaylar, Şerafettin Elçi, Leyla Zana, Emine Ayna, Altan Tan, Nursel Aydoğan, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur İlçe Başkanı Abdullah Demirbaş, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) yetkilileri ile çok sayıda kişi katıldı. Programda, "KCK davasından" hapiste bulunan Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı

Hatip Dicle‘nin adına BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın hazır bulundu.

Alana parti otobüsü içerisinde gelen milletvekili adayları, daha sonra sahneye çıkarak teker teker tanıtıldı. Milletvekili tanıtımlarının ardından konuşan Emine Ayna, "İnsanın nüfus cüzdanı yoksa, yaşadığını istediğiniz kadar söyleyelim. İşaret edelim, ama yoktur, o insan yaşamıyor göründüğü için ölümü bile kayıt altına alınmaz. Çünkü nüfus cüzdanı yoktur. İşte Kürt halkının yaşadığı şey tam da budur" dedi. Başbakan Recep tayip Erdoğan‘ı eleştiren Ayna, "Sen 8 yıl önce dedin ki ‘Kürt sorunu vardır,

benim sorunumdur, devlet hata yapmıştır, ‘hataları ile yüzleşmiştir‘. 8 yıl sonra diyorsun ki ‘Kürt sorunu yoktur‘. Peki senin 2 yıl sonra sırf keyfin istediği diye, Kürt yoktur demeyeceğinin garantisi nerde" diye konuştu.

Emine Ayna, 15 Haziran‘ın çok yakın olduğunu ifade ederek, "15 haziran çok yakın, bir ay sonra nelere gebeyiz bilmiyoruz. Beklenen çok basit iki pratik adımdır. Askeri operasyonlar dursun, siyasi operasyonlar dursun. KCK‘lı tutuklular serbest bırakılsın. 15 Haziran‘a kadar değişmesini beklediğimiz sadece bu iki pratik adımdır. Ne meclisin toplanmasına gerek var ne de başka bir şeye. Türk halkı ile ilgili bir problem yok. Özgürlüğün, demokrasinin yanında durmuyorsa tıpkı Galip Ensarioğlu gibi, tıpkı

Cumhuriyet Halk Partisi‘nin yanında duruyorsa tıpkı Sezgin Tanrıkulu gibi, dilini ve kimliğini inkar ediyor demektir" diye konuştu.

Kürtçe bir konuşma yapan Leyla Zana ise, "AK Parti‘yi devletten ayırmıyorum. CHP anası, Milliyetçi Hareket Partisi de babasıdır. Bir bütün olarak Kürt halkına karşı tek duruşları var. Barışa da, savaşa da karar verseler tektirler" dedi.

Leyla Zana‘nın konuşmasının ardından sahneye çağrılan Altan Tan, "Kürtler her şeye rağmen ‘birlikte yaşama‘ diyorlar ve Ankara‘da meclis çatısı altında bu sorunu çözmek istiyorlar. Eğer bu yolu da kapatırsanız, artık siz düşünün; biz düşünmekten vazgeçiyoruz" diye konuştu.

Nursel Aydoğan, "Halkımıza, örgütlülüğümüze güveniyoruz. İnadına özgürlük ve inadına barış. Ya bu iradeyi tanırsın, ya da çekip gidersin" dedi.

Son olarak Kürtçe bir konuşma yapan Şerafettin Elçi ise, "Kimliğimizi istiyoruz. Anadilde eğitim istiyoruz. Dilimizi istiyoruz. Bugün şeref ve namus günüdür. Birlik olalım. Birliğimiz zaferimizdir" diye konuştu.

Elçi‘nin konuşması sırasında yüzleri kapalı üç kişi, sahneye çıkarak sözde terör örgütü bayrağı açtı. Konuşmaların ardından Hatip Dicle‘nin gönderdiği mesaj okundu. Miting, verilen konserin ardından son buldu.

Kaynak: İHA