Abbas: "Filistin Devleti Kurulursa Emekli Olacağım"

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Filistin devletinin kurulmasını da kapsayan siyasi hedeflerine ulaşması halinde emekli olabileceğini söyledi.

Mahmud Abbas, bugün La Repubblica gazetesinde yayınlanan röportajında, "(Filistin Yönetimi liderliğine) seçildiğimde güvenlik, ekonomi ve sosyal alanda daha fazla gelişim, Filistin‘de iç barış ve devletimizin bağımsızlığını hedefledim. Bu sene bütün bunları yapabilme şansımız var ve bunları gerçekleştirebilirsek emekli olacağım" ifadesini kullandı.

Abbas ayrıca, İsrail‘in yerleşim birimi faaliyetlerinin devam etmesi sebebiyle yaklaşık 8 aydır gerçekleştirilemeyen barış görüşmelerinde herhangi bir ilerleme sağlanamadığına dikkat çekti. Abbas ayrıca, Filistin devletinin Birleşmiş Milletler tarafından tanınması için Eylül ayında girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

Geçen hafta El Fetih ve Hamas, Kahire‘de 4 yıllık bölünmüşlüğü bitiren uzlaşma anlaşmasıan imza atmıştı. Anlaşmaya göre, taraflardan hiçbir üyenin yer almayacağı teknotrat bir hükümetin kurulması kararlaştırılmıştı. Anlaşma, geçici hükümetin, bir yıl içinde devlet ve parlamento seçimlerine hazırlık yapması ve Gazze Şeridi‘nin yeniden imar faaliyetlerini yürütmesini öngörüyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinliler arasındaki anlaşmayı, "barışa çok büyük bir darbe" olarak nitelendirmişti. Abbas ise İsrail‘in yıkılması isteğini tüzüğünde belirten Hamas‘ın barış sürecinden dışlanamayacağını belirtmişti.

Kaynak: İHA