Tzd‘nin 62. Kuruluş Yıldönümü

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et ithalatını eleştirerek, "Kardeşim nereye kadar ithalat. 1 kilogram etin maliyeti 15 TL değil mi? Çiftçi ne yapsın? Siz 90 kiloluk boksörler 48 kilodaki hafif sıklet boksörü dövüştürüyorsunuz" dedi.

TZD‘nin 62. kuruluş yıldönümü, Gür Kent Otel‘de düzenlenen törenle kutlandı. Türkiye‘nin çeşitli illerinden gelen çiftçilerin katıldığı törende konuşan TZD Başkanı Yetkin, hiçbir dönem etki altında kalmadan doğruyu söylediğini ve kendi döneminde 7-8 bakan eskittiğini ifade etti. Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile arasında yaşanan sorunun sebebini anlattı. Yetkin, "Zaman zaman çok fazla gerçekleri söylediğiniz zaman rahatsız edeci oluyorsunuz. Bundan 1-1.5 yıl önce et ithalatı başladığında

bunun doğru olmadığını, sürecin yanlış yönetildiğini söyledik. Uygun, bir dile nezaket çerçevesinde kamuoyuyla paylaştık. Ama çok ciddi reaksiyonlar ve tepkiler aldık. Ama ülke menfaatlerini düşünen bir insan olarak, bir tarımcı olarak, bir uzman olarak bir meslek kuruluşunun genel başkanı ben elbette ki hükümetten yana değil çiftçiler yana olacağım. Bunu yapmaya da devam edeceğim. Ama bu bize biraz pahalıya mal oldu" dedi.

Türkiye‘de tarıma ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu belirten Yetkin, son 3 yılda kademeli olarak tarım sektöründeki büyümenin düştüğünü belirtti. Çiftçinin borcuna dikkat çeken Yetkin, Polatlı Ticaret Odası‘ndan aldığı verilere göre Polatlı‘da üreticilerin yüzde 85‘inden fazlasının borçlu olduğunu ifade etti. Çiftçinin katrilyonları bulan elektrik borcu olduğunu belirten Yetkin, çiftçinin durumunu Nasreddin Hoca‘nın ‘ Tüm iyileştiriyorduk öldü‘ fıkrası ile örnek verdi. Yetkin, iktidarın iyi şeyler de

yaptığını belirterek, tarım sigortasının çıkarılmasını ve hayvancılığı desteklemesini olumlu bulduğunu söyledi. Konuşmasında et ithalatın eleştiren Yetkin, bu konuda hükümeti 2008 yılında uyardığını söyledi. 2008 yılında süt fiyatları düşünce çiftçinin 900 bin damızlık hayvanı kestiğini ve bu nedenle et ithalatının arttığını söyleyen Yetkin, "Kardeşim nereye kadar ithalat. 1 kilogram etin maliyeti 15 TL değil mi? Siz 90 kiloluk boksörler 48 kilodaki hafif sıklet boksörü dövüştürüyorsunuz. Bu yanlış.

Dünyanın hiçbir yerinde bu yok" diye konuştu.

Hükümetin et konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığı yönündeki sözlerini eleştiren Yetkin, "Eğer sorun yoksa kes ithalatı" dedi.

Süt konusunda tekrar hükümeti uyardığını belirten Yetkin, eğer önlem alınmazsa 2008 yılında olduğu gibi damızlık hayvanların kesileceğini söyledi. Yarın Dünya Çiftçiler Günü olduğunu anımsatan Yetkin, dünyanın en kahraman çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu, elektriğini, tohumunu kullanan Türk çiftçisi olduğunu söyledi.

Öte yandan törende, çiftçilere seçim meydanlarında 1 TL‘ye mazot sözü veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun gönderdiği telgrafta da büyük alkış aldı. Konuşmaların ardından geleneksel TZD ödülleri sahiplerine verildi.

Kaynak: İHA