'Türkiye, İran olmaya çok yatkın olur'

CHP İstanbul Milletvekili Adayı Şafak Pavey, "Eşit olan, yurttaşımız olan insanları dinleri yüzünden suçladığımız bir ülkede, eğer alevilerimizi de koruyamıyorsak, kimse buna sahip çıkmıyorsa, entellektüellerimiz bunu da dile getirmiyorsa tabi İran olmaya çok yatkın oluruz" dedi.

'Türkiye, İran olmaya çok yatkın olur'
Habertürk ekranlarında yayınlanan Balçiçek İlter'in sunduğu Söz Sende programının dün akşamki bölümüne konuk olan CHP İstanbul Milletvekili Adayı Şafak Pavey, Türkiye İran olur mu? sorusuna yanıt verdi.

"Çocukluğumda Türkiye İran'a bakıp biz İran olmayacağız derdi" diyen Pavey, "Şu anda İranlı dostlarım yasaklı bir ülkede. Küçük küçük mektuplar ulaştırıyorlar bana, 'ne olur uğraş Türkiye İran olmasın' diyorlar. Şu anda İran vatandaşları bağırıyor bunun için" dedi.

"Kendi halkına zulüm eden Cumhurbaşkanları ülkemizi gelip teşekkür etti iki sene önce, çok büyük bir şekilde ağırlandı" anımsatmasında bulunan Pavey, bunu İran halkının da gördüğünü söyledi. Dolayısıyla yavaş yavaş yasaklar getirilmesini, sosyal medyanın engellenmesini, basının susturulmasını İran'ın gördüğünü belirten Pavey, "30 sene önce kendileri yaşadılar çünkü. Türkiye İran olmaz şöyle bir şey var. Seküler bir toplum içinde fondamentalist muhafazar olmak kolaydır. Muhafazakar fondamentalist bir toplumda seküler olmak zordur" şeklinde konuştu. Pavey şöyle devam etti:

"Birbirimizi koruma hakkını, kültürünü, geliştirirsek, mesela ben şöyle bir yer umut ediyorum; Hepimiz bir başkasının hakkını korumak için bir takım çalışmalar yaptık, yapacağız da. İnanç özgürlüğü deniyor buna inanıyoruz. Ama inanç özgürlüğüyle oy alan bir hükümet, daha sonra alevi öğrenciye zorla namaz kıldırıyorsa, bir siyasi partinin genel başkanının alevi olmasını sanki bir suç gibi suçlarsa, o zaman samimiyete inanamıyorum. İnanç özgürlüğümüz nerede? Ermeni vatandaşlarımızı, hristiyan vatandaşlarımızı, gavur İzmir denen bununla suçlanan vatandaşlarımızı, eşit olan yurttaşımız olan insanları dinleri yüzünden suçladığımız bir ülkede, eğer alevilerimizi de koruyamıyorsak, kimse buna sahip çıkmıyorsa, entellektüellerimiz bunu da dile getirmiyorsa tabi İran olmaya çok yatkın oluruz."

BEYAZ GAZETE