Memurun sicil kâbusu tarihe karıştı

Torba Yasa'nın uygulamasıyla yaklaşık bir milyon 700 bin memurun “sicil kâbusu” tarihe karıştı.

Kamu kurumları, art arda çıkardıkları yönetmeliklerle memura sicil notu uygulamasına son verirken, açılan itiraz davaları nedeniyle idare mahkemelerinin yükü de büyük oranda azalacak.

Yargıtay, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, DPT, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, TRT, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, memur sicil yönetmeliklerini iptal etti. Sicil uygulamasından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) muaf tutuldu. Emir-komuta zincirinin hâkim olduğu 210 bin kişilik Emniyet Teşkilatı da sicil notu uygulamasına son veriyor.

Eski sicil dosyaları da imha edilecek. Böylece bir milyon 700 bin memur rahat bir nefes alacak. Memurlara sıralı iki amiri tarafından verilen sicil notu, kamuda terfiler yapılırken göz önünde bulunuyordu. Takıntılı bir yönetici, hiçbir somut kıstas olmadan verdiği sicil notu ile bir memurun geleceğini karartabiliyordu.