Ağrı Dağı‘nın Bitki Florası Tespiti İçin Protokol İmzalandı

Iğdır Üniversitesi ile Aralık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) arasında Ağrı Dağı ve Aras Nehri arasında bulunan alanda bitki florasının tespiti için protokol imzalandı.

Ağrı Dağı‘nın Bitki Florası Tespiti İçin Protokol İmzalandı
Iğdır Üniversitesi ile Aralık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) arasında Ağrı Dağı ve Aras Nehri arasında bulunan alanda bitki florasının tespiti için protokol imzalandı.

Iğdır Üniversitesi Senato Salonunda gerçekleşen imza törenine Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Aralık Kaymakamı M. Fatih Çiçekli, Iğdır Üniversitesi Ziraat fakültesi Dekanı Hüseyin Zengin, Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, Gençlik Spor İl Müdürü Metin Özen ve öğretim görevlileri katıldı. Ağrı Dağı’nın çok önemli olduğunu dikkat çeken Iğdır Valisi Amir Çiçek yaptığı konuşmada, sözkonusu dağda, büyük bir hazine yattığını, bunun için Iğdır Üniversite ve Arlık Kaymakam’lığının ortaklaş başlattığı bu çalışma ile önemeli bir bilimsel araştırmaya imza atılacağını belirtti.

Vali Çiçek, "Ağrı Dağı’nın florasının araştırılması bölge turizmi acısından da çok büyük önem teşkil etmektedir. Bu dağımız da Aralık Kaymakamlı KÖYDES ve Iğdır Üniversitemizin yapacağı bilimsel çalışma ile burada bilinen bine aşkın bitki florası ortaya çıkacaktır. Bu dağımızda gerek kış sporlarının yapılması, dağcılık ve diğer doğa sporlarının yapılması ve kültürel turizmin yapılması açsından müsait olan en önemli dağlardan biridir." dedi.

Ağrı Dağı’nın kültür ve turizme açılması için altyapı çalışmalarının hızlandırdıklarını belirten Vali Çiçek, "AB projesi kapsamında Pamuk Dağı’nda kayak tesisleri kurulacaktır. Ağrı Dağı Korhan Yaylası’nda Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği t dağcılık konaklama tesislerinin kurularak, buraya gelen dağcılara, turistlere ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır. Ağrı Dağı’na tırmanmak isteyen yerli ve yabancı dağcılar gerekli izinler için Iğdır rotasında Iğdır Valiliğinden, Ağrı Doğubayazıt rotasından ise Ağrı Valiliğinde gerekli izinlerin alınması konusunda protokol yapılmıştır." şeklinde konuştu.

"DOĞADA YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİTKİLER BİLE BURADA GÖRÜLEBİLECEK"

Iğdır Üniversitesi Rektörü İbrahim Hakkı Yılmaz ise Dünyanın en önemli dağlarında Ağrı Dağı’nda bilimsel hiçbir çalışma yapılmadığı kaydetti. Yılmaz, "Türkiye’de 10 bin çeşit bitki türü vardır bunlardan 3 bin endemik bitki türü olarak görülmüştür. Ağrı Dağı’nda yapılacak bu bilimsel çalışma ile birçok endemik bitki türünün görülmesine de vesile olacaktır. Belki doğada yok olmaya yüz tutmuş bitkiler bile burada görülebilecektir. Bu alanda bu çalışma çok büyük önem teşkil etmektedir." diye konuştu.

Aralık Kaymakamı Fatih Çiçekli ise konuşmasında, "Ağrı Dağı’nın adı çok büyük, fakat ne yazık ki şimdiye kadar bir akademik bir çalışma yapılmamıştır. Bizde bu anlamda, bu çalışmayı başlattık. Bu çalışma çok bilimsel açıdan çok önemli bir fırsattır." dedi

Yapılan konuşmaların ardından Iğdır‘a bağlı "Aralık ilçesi, Ağrı Dağı civarı ile Aras Nehri arasındaki bitki florasının tespiti ve kültür alınabilme olanaklarının araştırılması" amacıyla hazırlanan projenin protokolüne, Iğdır Valisi Amir Çiçek, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ve Aralık Kaymakamı Mehmet Fatih Çiçekli imza attı.