Thy Gelir Artışıyla Büyümeye Devam Ediyor

Türk Hava Yolları‘nın (THY) 2011 yılı ilk üç aylık dönemine ait konsolide mali tabloları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası‘na gönderilerek açıklandı.

Tablolara göre; geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında; toplam yolcu sayısı yüzde 9 artarak 6.7 milyona, toplam yolcu içindeki "business class" artışı ise yüzde19‘a ulaştı. Bunun yanı sıra kapasite yüzde 20, üretim ise yüzde 14 artttı. Elde edilen sonuçlar, sektörde rekabetin arttığı dönemde de Türk Hava Yolları‘nın sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü gösterdi.

2011 yılının ilk çeyreğinde bir önceki döneme oranla cirodaki artış yüzde 27 gerçekleşerek 2.1 milyar TL oldu. Milli şirketin dönem sonu nakitleri ise yüzde 53 artış ile 902 milyon TL‘ye ulaştı. Bugüne kadar teslim alınan 23 adet uçağın 2.9 milyar dolarlık finansmanı, piyasaların altında rekabetçi oranlarla, 12 yıl gibi uzun vade ile tamamlandı. THY ayrıca, teslim alınan uçaklar için kasasından nakit olarak toplam 306 milyon dolarlık ödeme yaptı.

2011 yılının ilk çeyreğinde büyüme stratejilerini trafik verilerine olumlu yansıtmayı başaran THY, beklenen finansal yansımaları da gerçekleştirdi. 2011 yılının ilk çeyreğinde şirketin esas faaliyet zararı ise, 280 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönem için bütçelenen zarar ise 105 milyon TL olarak bilançoya yansıdı. Bilanço kaynaklı kur farkı, faiz etkisi ile birlikte vergi sonrası zarar 332 milyon TL olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte ani gelişen Ortadoğu krizi ve Japonya depremi trafik verilerini hem

bölgesel hem de transit yolcu bazında etkiledi. Zarar edilmesinde kriz nedeniyle akaryakıtın tonunun 850 dolardan bin 050 dolara yükselmesi de etkili oldu.

THY‘den yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul‘un dünyanın önemli aktarma merkezlerinden biri haline getirilmesi stratejisi paralelinde yatırım döneminin büyük oranda sonlanacağı 2011 yılında şirketin büyümesini destekleyecek nakit üretimi sağlamak ve vergi, faiz ve kira öncesi kar marjını yüzde 16 seviyesinde tutmak öncelikli hedefimizdir. 2003 yılında taşıdığı 5.4 milyon yolcu sayısını 2011 yılında 32.5 milyon olarak hedefleyen ve ülke havacılığının gelişmesinde lider olan Türk Hava Yolları, büyüme

stratejisi paralelinde ortaya çıkacak dalgalanmaları ve zorlukları faaliyetlerinden nakit üretme kabiliyeti ile aşacak finansal güçtedir. Türk Hava Yolları, dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olma hedefi doğrultusunda büyümesini sürdürecek ve İstanbul‘u havacılık merkezi yapma yolunda güvenli adımlarla ilerlemeye devam edecektir" denildi.

Kaynak: İHA