Akyazı’Da Dolgu Durdu

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akyazı Projesi ile ilgili yürütülen dolgu çalışmalarına Mimarlar Odası’nın başvurusu sonrası Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı sonrası dolgunun bugün itibariyle geçici olarak durduğunu söyledi.

Akyazı’Da Dolgu Durdu
Belediye binasında bir basın toplantısı düzenleyen Gümrükçüoğlu, kamuoyunun bu projenin gerçekleşmesinden yana olduğunu vurgulayarak "17 Şubat 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın onaylarıyla birlikte başlatılmış olan Akyazı Projesi’nin hazırlıkları sonrasında dolgu ihalesi yapılmış ve akabinde dolgusu başlatılmıştı. Dolgu ihalesinin başlamasından sonraki süreçte Trabzon Mimarlar Odası‘nın yaptığı bir müracaat sonrasında Danıştay, Bayındırlık Bakanlığı‘nın ortaya koymuş olduğu imar planında yürütmeyi durdurma, bilir kişilerin tayini ve bu bilirkişilerin konuyla ilgili raporunun değerlendirilmesine kadar geçici olarak yürütme durdurma kararı vermiştir. Bu karar bugün itibariyle ilgili makamlardan silsile yolu ile takip edilerek Çevre ve Orman İl Müdürlüğümüze gelmiştir ve dolgu geçici olarak durmuştur. Ancak bu süre zarfında biz çalışmalarımızı Avrupa‘da, Amerika‘da dünyanın çeşitli yerlerinde bu tarz tesisleri yapan çok çeşitli firmaların tasarımlarını ve onların görüşlerini de almaya yöneldik” dedi.

Hukukun yolu açacağına inandığını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Bu konuda 4-5 yıl öncesinde şehrin ve Trabzonspor‘un talebi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın bir sözü oldu. Kanunun düzenlemeyle birlikte orada stadyum, olimpik tesislerin yapılmasına izin verilecek yasal düzenlemeyi yapılacağı sözünü vermiştir. Biz bu stadı daha sonra şehrin dinamikleriyle çözülebilmesinin yönünü yasal yollarla aşacağız demiştik. TBMM‘den geçen bir yasayla kıyı kenar kanununda bu düzenleme yapılmıştır. Verilen söz tutulmuştur yani. Zaman içinde Trabzon kamuoyunda söz verdiler niye yapmıyorlar söylemleri geliştirilmiştir. İş adamlarının bu konuya hak paylaşımıyla yaklaşmamalarının sonucunda Başbakan Erdoğan, ‘Trabzon bunların en iyisine layıktır’ diyerek sayın Faruk Nafiz Özak‘ın bakanlığının TOKİ Başkanlığı’na bu talebini iletmesini sağlamıştır. TOKİ Başkanlığı’nı nasıl Galatasaray‘ın Aslantepe‘deki stadının yapımına devam etmişse, aynen 17 Şubat 2010‘da Başbakan Erdoğan‘ın onayıyla TOKİ ana aktif olarak görevlendirilmiştir" diye konuştu.

Başkan Gümrükçüoğlu, dolguyla ilgili kararın en geç 60 gün içinde karara bağlanacağını büyük bir ihtimalle projenin yapımı süreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA