Koza Altın‘dan "Siyanur" Açıklaması

İzmir‘in Bergama ilçesine bağlı Ovacık köyü yakınlarında faaliyet gösteren altın madeninin işletmecisi Koza Altın, atık havuzundaki suda bulunan siyanür miktarının ABD içme suyunda izin verilen miktara eşit ve bu atık havuzunun Atatürk ve Keban barajlarına oranla iki kat daha güvenlik katsayısına sahip olduğunu savundu.  

Koza Altın‘ın yazılı açıklamasında, Ovacık altın madeninde atıkların çevreye zarar vermeyecek hale getirildikten sonra havuzlara gönderildiği belirtildi.

Madene ait atık havuzunun bununla birlikte 100 yıllık deprem ve meteoroloji kayıtları incelendikten sonra projelendirildiği ve DSİ‘nin onayı ve kontrolünde inşa edildiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 

‘‘Bergama Ovacık havuzu, Atatürk ve Keban barajlarına oranla iki kat güvenlik katsayısı içermektedir. Havuz, uluslararası standartlarda ve 9 şiddetinde bir depreme dayanacak şekilde kaya dolgulu olarak inşa edilmiştir. Aşırı yağışlardan etkilenmemesi için AB standartlarında istenen kuşaklama kanallarıyla çevrelenmiştir.

Havuzların kapasitesi ve üretim miktarları Çevre Etki Değerlendirme Raporu‘nda detaylarıyla mevcuttur. 10 yıldan beri her ay, ilgili devlet kurumlarının oluşturduğu İzleme Denetleme Kurulu tarafından denetlenmektedir. Denetleme sonuçları raporlanarak düzenli olarak halka açıklanmaktadır. Kapasite üstünde bir çalışma ya da depolama olmadığı bu belgelerle sabittir. Modern madenciliğin gerektirdiği bütün yönetim planları uygulamadadır.‘‘

Açıklamada, ayrıca, Ovacık altın madeni işletmesinin ISO 14001 uluslararası çevre standardına sahip olduğu ve bugüne kadar mahkemeler tarafından atanan tüm bilirkişilerin raporlarıyla 10 yıldan beri her ay yapılan İzleme Denetleme Kurumu raporları ve uluslararası bağımsız kurumlar tarafından yapılan denetlemelerin, madenin çevre ve insan sağlığına en küçük bir zararının olmayacağını ortaya koyduğu ifade edilerek, ‘‘2004 yılından beri, Avrupa Komisyonu tarafından Ovacık Altın Madeni Avrupa üyesi ülkelere örnek gösterilmektedir‘‘ denildi.

Kaynak: AA