Google Chrome Türkiye'de Firefox'u geçti

Statcounter imzalı aşağıdaki tablo ülkemizde Ocak 2011 ile Mayıs ayı arasındaki web tarayıcılarının kullanım popülerliğini gösteriyor...

Google Chrome Türkiye'de Firefox'u geçti
'Acaba Türkiye'de web tarayıcıları kullanımı ne durumda' sorusu soruldu. Bildiğimiz gibi genellikle pazar analiz firmaları ya Amerika'yı başlı başlına ele alıyorlar ya da küresel bazda tablolar sunuyorlar raporlarında. Haliyle de Türkiye'de durumun ne olduğunu bilmek güç oluyor.

Statcounter imzalı aşağıdaki tablo ülkemizde Ocak 2011 ile Mayıs ayı arasındaki web tarayıcılarının kullanım popülerliğini gösteriyor:

İnanması güç ama görüldüğü kadarıyla Google Chrome, Firefox'u geçmeyi başarmış. Kullanım oranı %20'ye dayanmış. Firefox ise hemen gerisinde geliyor, onun da pazar payı %18 gibi. Bu yılın başında Chrome'un %14 seviyesinde olduğunu da not olarak düşelim. Yani ciddi bir artış sözkonusu. Buna karşın Firefox'un yaşadığı ufak miktardaki gerilemeyi gözardı edersek durumunu koruduğunu söyleyebiliriz. En büyük gerileme tabii ki IE'de. Ocak ayında %67'lik pazar payına sahip olan IE bugünse %61'e düşmüş.

Ve dünya geneli ile uyumlu olmasa da bizi hiç şaşırtmayan bir veri daha:

Ülkemizde Opera Safari'den daha çok kullanılıyor. Gerçi ikisinin de kullanım oranı %1 dahi değil ama yine de belirtmeden geçmeyelim. Ocak ayın %0.76 ile giren Opera'nın Mayıs ayında ise %0.75'te. Yani kemikleşmiş kitlesi haricinde kimsenin uğradığını düşünmüyoruz. Safari'de ufacık da olsa bir kıpırdanma var gerçi ama o da muhtemelen iPhone, iPad derken tüketicilerin dikkatini çekmiş olmasından dolayıdır.