Robot el ile hastaya uzaktan ameliyat yapılıyor
Cerrahi operasyonlarda yeni bir dönem başladı. Robotik Cerrahi adı verilen sistemle hem üç boyutlu görüntü hem de 360 derecelik açı sağlanıyor. Operasyonların kalitesini artıracak olan bu sistem hata oranlarını da düşürecek.

Robotun eli titremiyor robotun kolları insan parmaklarından daha fazla dönüyor.
ROBOTİK CERRAHİDE BÜYÜK KESİLER YOK
Kongrenin Onursal Başkanı ve robotik cerrahinin dünyada tanınmış isimlerinden biri olan Prof. Dr. Camran Nezhat, dünyada tüm akademik merkezlerde majör kesikler olmadan ameliyat yapılmasının daha iyi bir yöntem olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nezhat, "Kadın, erkek ve çocuklar için büyük kesilerden çok ufak deliklerden girilerek ameliyat edilmek çok daha iyi bir durum.
Dünyada yüzde 70 abdominal ameliyatlar büyük kesilerle yapılıyor. ABD'de hala majör abdominal kesilerle ameliyat yapılmaktadır. Biz 20 yıldan daha fazla süre önce erkeklerde barsak kanseri ve kadınlarda farklı hastalıklarda küçük delikler açarak ameliyat yapmayı başardık. Ameliyatların büyük çoğunluk açık ameliyat olarak yapılmaktadır ve bunun nedeni, bu yöntemi uygulayacak doktor sayısının azlığı ve yeterince teknik geliştirilmemesi. Videolar, robotlar bu yönde geliştirilmiş bazı enstrümanlar" şeklinde konuştu.
AMELİYATI YAPAN ROBOT DEĞİL
ABD'de çoğu zaman hastaların kendisine geldiğinde "Bana robot dokunmasın siz yapın ameliyatımı" dediğini anlatan Prof. Dr. Nezhat, şunları söyledi:
"Bu genel yanlış bir algılama. Ameliyatı yapan robot değil. Bu computer yardımlı bir cerrahi. Bu aslında iki boyutlu ekrandan çalışamayan cerrahlara üç boyutlu ortamda ellerini kullanarak hastanın karnı açıkgözleri ile görüyor gibi ameliyat yapması. Ayrıca bazı cerrahların elleri titriyor ve robot cerrahi kolaylık sağlıyor. Önümüzdeki 20 yıl ameliyatı yapan robotlar olmayacak. Cerrahlar yapacak. Ama ilerde robotlar cerrahların yerine alabilir" dedi.
