Stresle savaş yolu

Yaşam danışmanı Elvan Demirkan, stresi yenmenin püf noktalarını anlattı: "Derin nefes almak insanı sakinleştirir. Şartlandırılmış pozitif düşünce ise kafayı kuma gömmeye benzer"

Yıllar önce çok ağır bir trafik kazası geçirip hayata yeniden başlayan yaşam koçu Elvan Demirkan, yaşadığı dayanılmaz ağrıları ve stresi kontrol etmeyi öğrenip hızla iyileşti! 15 yıldan beri Washington DC'de yaşayan Demirkan; "İyileşirken doktorları bile şaşırttım. Aslında bu potansiyel herkeste var; sadece onu ortaya çıkarmak gerekiyor" diyerek şunları anlattı:

EĞİTİMLER VERİYOR
"Kendi hayatımda yön değiştirmeme yardımcı olan bakış açısı tekniklerini, üç kitap yazarak paylaştım. Artık 'Stresle İlişkinizi Değiştirin!' konulu eğitimler düzenliyorum. Bu eğitimlere Türkiye'de de devam edeceğim. Yaşam danışmanlığı, stres idaresi ve ağrılarla başa çıkabilmeyi bütünleştirdim." Elvan Demirkan; stresle baş etme tekniklerini anlattı...

DÜŞÜNCEDE BAŞLIYOR
Stres, düşüncede başlıyor ve etkisini daha sonra vücutta gösteriyor. Araba kullanırken, iş yerinizde, yemek yerken, televizyon seyrederken, telefonla konuşurken ve hatta şu satırları okurken, nefesinize bir dikkat edin.
Dikkat ettiğiniz her an, ya nefesinizi tuttuğunuzu veya çok yüzeysel nefes aldığınızı farkedeceksiniz. Bunun hemen ardından dikkatinizi omuzlarınıza verin; onları sıkıyor musunuz? Kontrol mekanizması aktif kaldığı sürece vücut, bir zırh gibidir.

BAHÇE HORTUMU GİBİ
Stres vücutta düğümler oluşturur. Bu düğümler de rahatlamak için gerekli olan nefes akışını bloke eder. Bahçe hortumu gibi, büktüğünüz yerde suyun akışı durur. Bu tip gerginlik o kadar doğaldır ki, ancak farkına vardığınızda kendinizi kasmayı bırakırsınız.
Önemli olan ise stresli bir durum olmadığı zamanlarda gevşemeyi öğrenmek ve vücuda o rahatlık hissini tecrübe etmeyi alıştırmaktır. Vücut kadar beynimizin de o stresli, telaşlı rutinden ara ara uzaklaşması gerekir.