Şanlıurfa'da böyle olur aşiret düğünü

Şanlıurfa'daki 'İzol aşireti'nden 30 yaşındaki Mehmet Velat İzol ile aynı yaştaki Berrin Okutan'ın düğününde davetliler birbiriyle dolar atma yarışına girdi.

Davetliler gelin ve damadın yanı sıra geceye katılıp halay çeken diğer davetlilerin başlarına dolar yağdırdı. Gece sonunda gelin, takılan altınları taşımakta zorlandı.

Kentin önde gelen aşiretlerinden ‘İzol'a mensup Avukat Mehmet Velat İzol ile Berrin Okutan'ın düğünü 4 yıldızlı Harran Otel'de yapıldı. Havuz başında yapılan düğüne, Karaköprü Belde Belediye Başkanı bağımsız Nihat Çiftçi, Baro Başkanı Yahya Demirkol, İzol aşireti mensupları ile çok sayıda avukat da katıldı. Davetliler, çiftin salona girişi ile birlikte dolar atmak yarışını başlattı. Sahnede düğünün ilk dansını yapan çiftin başına dolarlar savrulmaya başlanırken, orkestranın görevlendirdiği 5 kişi yere düşen dolarları topladı. Yerlerden toplanan paralar orkestra ekibinin yanında getirdiği büyük çantalara doldurularak, burada sayılarak destelendi.

1 DOLARI 1 TL'DEN SATTILAR

Açılış dansı ardından Türkçe ve Kürtçe türküler eşliğinde halay çeken davetlilerin başına da, sürekli dolar atıldı. Düğünde yerden toplanarak orkestranın bulunduğu bölümdeki çantalara doldurulan dolarlar, isteyenlere yeniden satıldı. Orkestra görevlileri burada kendilerinden dolar isteyenlere 1 doları 1 TL'den satarak seyyar döviz bürosu gibi çalıştı.

Dolar yağmuru altında geçen düğünde çiftin nikahının kıyılması ardından, bir süre daha şarkılar eşliğinde gönüllerinde eğlenen davetliler, gece sonunda bu kez geline takı takmak için birbiriyle yarıştı. Gelin peş peşe kendisine takılan takıların ağırlığından yorulunca, sandalyeye oturmak zorunda kaldı.

Yöresel yemekler, iç pilav ve kuzu tandır ikram edilen, konukların dolar yarışı içerisine girdiği gecenin sonunda genç çifte mutluluk dileyenler, “Kriz bahane, düğün şahane. Aşiret düğünü böyle olur. Ülkede ekonomik durum ne olursa olsun, Şanlıurfa’da dolarsız ve altınsız düğün olmaz” dedi.