İnternette 'Fırsat' kelimesi dikkat çekmiyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, ''fırsat, size özel indirim, hemen alın, kampanya'' gibi sözcüklerin anlam ifade etmediğini açıkladı.

İnternetten pazarlama stratejileri önerileri... Türkiye'de internet üzerinden pazarlama ilişkin bir çalışma yapan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, ''fırsat, size özel indirim, hemen alın, kampanya'' gibi sözcüklerin tüketicinin ilgisini çekmediğini, araştırmada özellikle merak uyandıran sözcüklerin daha etkili olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Haşıloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmelerin doğru müşteriye, doğru zamanda e-posta göndererek müşteriyi elde tutabileceğini belirterek, aksi halde gönderilen iletinin istenmeyen bir mesaj veya bir spam olunacağını ifade etti. Elektronik postanın gücünden yararlanmak isteyen birçok işletmenin lehine gibi görünen durumun her zaman aleyhlerine dönüştüğünü belirten Haşıloğlu, iletilerin en çok pornografi içerikli mesajlarla geldiğini kaydetti. Haşıloğlu, işletmelerin kendi ürününü tanıtmak isterken bu tür sitelerle aynı seviyeye geldiğini ileri sürdü.

PAÜ'de bilimsel projelere verilen destek aracılığıyla araştırma yaptıklarını, semiyotik elektronik postayla pazarlamanın üzerinde etkisini incelerken sadece konu kısmına baktıklarını anlatan Doç. Dr. Selçuk Haşıloğlu, şunları söyledi:

''Konu kısmının ne kadar etkili olduğunu belirlemek için 3 bin kişi üzerinde çalıştık. Orada tüketiciye gönderilen konu kısmındaki mesajlarda ''fırsat'', ''size özel indirim'' ''hemen alın'' ''kampanya'' gibi sözcüklerin hiçbir anlam ifade etmediğini gördük. Tüketici böyle mesajlar aldığında devamını okumadan hemen siliyorlar ve işletme açısından sorun teşkil ediyor. Bunun dışında özellikle merak uyandıran sözcüklerin konu kısmında daha etkili olduğu ortaya çıktı.''

Projenin TÜBİTAK destekli kısmında ise elektronik posta ile pazarlama modellerini araştırdıklarını ifade eden Haşıloğlu, pazarlamadaki modelleri elektronik postaya uyarlamaya çalıştıklarını, bu projede de yaklaşık 10 bin kişiyle görüştüklerini ve veri toplamaya devam ettiklerini bildirdi.

-''SALI, ÇARŞAMBA VE PERŞEMBE GÜNLERİ GÖNDERİLEN İLETİLER, DAHA ÇOK OKUNUYOR VE TIKLANIYOR''-
Projede ilk alınan sonuçlarda isme gönderilen bir mesajın etkili olduğunu anlatan PAÜ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, şöyle konuştu:

''Doğrudan mesaj göndermek yerine izin alarak, dürüstçe açıklayarak, amacını belirterek çalıştığınız zaman olumsuzlukları asgari düzeye indiriyorsunuz. İşletmeler, doğru stratejileri uyguladığı zaman okunma ve tıklama oranları artıyor. Örneğin, hafta ortasında gönderilen mesajlar daha çok tıklanıyor ve okunuyor. Dolayısıyla bir işletme e-postayla ilgili doğru stratejileri uygulamazsa, kendisine nefret duyan tüketicilerle karşı karşıya kalacak. Yani avantaj gibi gözüken bir uygulama, bu sayede dezavantaja dönüşecektir. Hafta ortasında Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri gönderilen iletiler, daha çok okunuyor ve tıklanıyor. Araştırmada bugünlerde okunma ve tıklanma olasılıkların daha fazla artmış olduğunu fark ettik. İletilerin kişiye özel ve tüketici hangi günler kabul ediyorsa o günler gönderilmesi gerekiyor.

Toplu gönderilen iletiler spam durumuna düşüyor. Dolayısıyla işletmeler her bir müşterinin birey olduğunu fark ederek hareket etmeli ve ona göre mesaj göndermelidir. Toplu yapılan çalışmalarda sonuç olarak baktığımız zaman, işletmenin lehine gibi görünen durum her zaman aleyhine dönüşüyor.''