Sakarya‘da Kafkas Buluşması

Abhazya lideri Sergey Bagapş Sakarya‘nın Hendek ilçesinde Türkiye‘nin dört bir yanından gelen Kafkas kökenli vatandaşlarla bir araya geldi.

Sakarya‘da Kafkas Buluşması
Sakarya‘nın Hendek ilçesi Uzuncaorman köyünde düzenlenen Kafkas buluşmasına Abhazya lideri Sergey Bagapş da katıldı. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, Düzce, Sakarya ve Bolu‘dan gelen binlerce Kafkas kökenli vatandaş Bagapş‘ı bağırlarına bastılar. Kafkas kökenli vatandaşlar ilk olarak Bagapş‘a yöresel yemeklerinden ikram ettiler. Daha sonra minikler ve gençler yöresel Kafkas oyunları oynadılar.

Organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür eden Bagapş, "Dayanışma komitesinin çalışmaları dolayısıyla herkese teşekkür ediyorum. Türkiye‘nin görevde olan bugünkü merkezi hükümeti bu işe olur vermesiydi bu ziyaret gerçekleşmeyecekti. Politikaya yürütmeye uğraşan insanlar her zaman arzu ettiğimiz şeyleri gerçekleştiremeyebiliriz. Her şeyi söylemenin mümkün olmadığı ortamlar zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Bazen içimden her şeyi söylemek geliyor ama bu tabi ki mümkün olmuyor. Onun için az konuşmaya özen

gösterip çok iş üretmek üzerinde yoğunlaşmamız daha uygun olur. Yürütmekte olduğumuz politika ve görüşmelerimiz sayesinde arzu ettiğimiz düzeyde gelişmeler kaydedilmektedir" dedi.

Kendisinin öz be öz Abhaz olduğunu ifade eden Bagapş, "Bu konuda kuşku duyulacak bir şey yok ama zaman zaman buraya şu veya bu şekilde gelip farklı görüşler sar eden, yürütülmekte olan politikalardan farklı anlamlar çıkaran insanlar olur. Bu doğaldır ancak Allah bizi yönetenler olarak birbirimize kuşkuyla bakacak noktaya getirmesin. Yönetici sorumlu herhangi bir işe koyulmuş olan insanı kurşun yaralamaz söz daha çok yaralar ve öldürücüdür" diye konuştu.

Bagapş, Rusya‘nın Abhazya‘nın kalkınması için 3 yıl içinde 500 milyon dolar verdiğini belirterek, "Bunu bilmenizi istiyorum. Hangi devlet olursa olsun bizi muhatap alan ve bizimle görüşme arzusunu iradesini beyan eden herkesle görüşmek görevimizdir. Abhazya‘nın bilindiği üzere bağımsızlığını tanıyan 4 devlet mevcuttur bir iki ay içinde 3 ülke daha buna ilave edileceğini düşünüyoruz. Abhazlar olarak nerede olursanız olun, Türkiye mi Suriye mi Ürdün‘de mi nerede olursanız olun ana yurdunuzla dayanışma

içinde olma mecburiyetinde bulunduğunuzun bilincinde olmak zorundayız. Savaştan çıkan bir ülkede yıkılanları yapmak sanıldığı kadar zor değildir ama yıkılan moralleri onarmak eski haline kavuşturmak mükemmelleştirmek sanıldığından çok daha zordur. Abhazya‘yı muhafaza etmek için görüyorum burada mükemmel şartlar içinde yaşıyor olabilirisiniz ama Abhazya‘nın yaşaması için sizinle dayanışma içinde olma mecburiyetimiz var. Yüzünüzü o tarafa çevirme mecburiyetinde olduğunu bilmenizi istiyorum. Abhaza olarak

dilimizi muhafaza etmek zorundayız özümüzü muhafaza etmek zorundayız, bugün şurada görünen emeğin her şeyin ötesinde kabul ettiğim bir şeyi burada birlikte yaşadık. Bu minik yavrumuzun burada Abhaz olduğunun bilincinde okumuş olduğu şiirden sonra. Gücümüzü sizden alıyoruz sizle moral buluyoruz bunun bilincinde olmanızı istiyoruz. Buradaki topluluğa katkı sunan bu zahmete katlanan herkese teşekkürler ediyoruz. Aile boyu hepinize mutluluklar başarı ve iyi günlerde görüşmek dileğimle" dedi.

Bagapş Abhaz‘ın yaşlılara verilen simgesi alabaşa denilen asayı en yaşlı Yahya Tavan‘a hediye etti.

Kaynak: İHA