Bakan Günay‘dan İznik‘e Müjdeli Haber

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İznik‘e müjdeli haber verdi. 30 yıldır kazı yapılan Roma Tiyatrosu restore edilecek. 2012 yılında ilçenin 4 tarafını çeviren tarihi surların da onarımı için proje hazırlanacak.

İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, AK Parti İznik İlçe Başkanı Osman Sargın ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, TBMM‘de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile özel toplantı yaptı. Toplantıda Roma Tiyatrosu ve surların durumu ele alındı.

İlçe Başkanı Osman Sargın, yaptığı açıklamada, Bakan Günay‘ın, Roma Tiyatrosu‘nda 2011 yılında temizlik ve kazıların tamamlanması ve 2012 yılında restorasyonun yapılabilmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü‘ye talimat verdiğini söyledi. Sargın, "Roma ve Bizans döneminde yapılan ilçenin etrafını kuşatan 4970 metre uzunluğundaki sular bakımsızlıktan güne dökülüyordu. Bakanımız surların 2012 yılında restorasyon projesinin yapılacağını ve 2013 yılında çalışmalara başlanacağını ifade etti" dedi.

Sargın, ayrıca 2012 yılında İznik‘te yapılacak diğer arkeolojik kazılarda, toprak altında ve üstündeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılarak turizmin hizmetine sunulacağını bildirdi.

İlçenin güneybatısında göl eli Yenişehir Kapı arasında geniş bir alana inşa edilen Roma Tiyatrosu‘nun, Kuzeybatı Anadolu‘nun ayakta kalan en ihtişamlı arkeolojik eseri olduğu öğrenildi.

Kaynak: İHA