Uluslararası Orhan Gazi Sempozyumu Başladı

Çeşitli ülkelerden 48 akademisyen Bursa‘da buluşarak, Osman Gazi ve dönemini anlattı.

"Osman Gazi‘yi Anma ve Bursa‘nın Fethi Şenlikleri" kapsamında "Uluslararası Orhan Gazi ve Dönemi Sempozyumu" düzenlenirken, Yunanistan‘daki Osmanlı eserleri konulu fotoğraf sergisi de açıldı. Ördekli Kültür Merkezi‘ndeki sempozyumda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, her yıl düzenledikleri faaliyetlerle Osmanlı İmparatorluğu‘nu yücelten şahsiyetlerin fikirlerini halka anlattıklarını belirterek, "Sempozyuma 5 ayrı ülkeden 48 akademisyen katılarak, Orhan Gazi ve dönemi ele alacak.

Sempozyumla Orhan Gazi ve dönemi incelenerek bilinmeyenler ortaya çıkartılacak. Elde edilen bilgiler kitap haline getirilip bundan sonraki araştırmalar için bir kaynak olacak. 2 gün sürecek sempozyumda umarım yeni nesillerin önünü açacak bilgileri ortaya çıkacak" dedi.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Süleyman Uludağ, Orhan Gazi ve döneminin Osmanlı Devleti‘nin gelişmesindeki en büyük faktörlerinden biri olduğunu belirterek, fikirlerinin ve yaptıklarının yaşatılması gerektiğini belirtti.

Bursa‘daki mahalli idarelerin tarihi değerlere sahip çıkmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar ihmal edilen eserler yapılan çalışmalarla hak ettiği değeri bulmaya başlıyor. Gerek Ördekli Kültür Merkezi, gerek Haraççı Medresesi gibi yerler hep bu çalışmaların ürünü. Emeği geçen yöneticileri tebrik eder ve tarihi eserlerle olan çalışmalarının devamını dilerim" dedi.

Sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Süleyman Uludağ yaparken, ilk günkü oturumlarda Yunanistan‘dan Prof. Dr. Elizabeth A. Zachariadou, UÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, A.B.D‘den Prof. Dr. Health W. Lowry ve araştırmacı yazar Mustafa Armağan birer konuşma yaptı. Sempozyum yarın sona erecek.

Kaynak: İHA