İDO 861 milyon dolara özelleştirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İDO'yu özelleştirmek için açtığı ihaleyi Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İDO) özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 860 milyon dolarla Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu verdi. İhale Komisyonu Başkanı Adem Baştürk’ün, Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu, teklifin artırılması ısrarı sonrasında 1 milyon dolar daha artırım yaparak 861 milyon dolarla ihaleyi kazandı. İskoç ortaklarıyla İDO’ya önemli yatırımlar yapacaklarını açıklayan Sera Yapı Genel Müdürü Ozan Şener, “İstanbul Atatürk Havalimanı ile sinerji yaratacağız. Hatları havalimanı ile bağlayacağız” dedi.

Yeni hatlar açacağız

İstanbul’daki deniz yolcu taşımacılığının yüzde 40’ını üstlenen İDO’ya yapacakları yatırımlar hakkında bilgi veren TAV Havalimanları Holding’in CEO’u Sani Şener’in oğlu Ozan Şener, şöyle konuştu: “Bu ihaleyi kazanmayı çok istedik. Şu an mevcut yapıda yeni bir gemi alımı planlamıyoruz. Mevcut hatların verimliliğini artıracağız. TAV Holding ile yapacağımız çalışmalarla hatları daha verimli kullanıp yolcu sayısını artıracağız. Marmara Bölgesi’ndeki yolcu trafiğinin önümüzdeki dönemde hareketleneceğini öngörüyoruz.”

İskele geliri artacak

İDO’nun mevcut 35 adet iskelesi bulunduğuna dikkat çeken Ozan Şener, şu bilgileri verdi: “İskelelere önemli bir yatırım yapacağız. Bu alanlarda gelir artırıcı çalışmalar planlıyoruz. Ancak iskelelerde yeni bir inşaat işimiz olmayacak. Bursa, Bandırma ve Yalova üzerine odaklanacağımız bazı çalışmalar olacak. Bu hatların performansı çok önemli.”

Yüzde 25’i özkaynak

İhaleye girmeden önce yerli ve yabancı bankalarla görüşme yaptıklarını belirten Akfen Holding Murahhas Azası İrfan Erciyas, şöyle konuştu: “Ödeme konusunda herhangi bir problemimiz yok. Yüzde 25 özkaynak ve yüzde 75 finansman şeklinde ödeme yapmayı düşünüyoruz. Düşündüğümüz rakamdan ihaleyi kazandık. Zaten sonuna kadar gidecektik. İstanbul halkının, hatta Körfez’de yaşayanların bu hizmetten faydalananların daha fazla hizmet alması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Özellikle Körfez geçişinin 2016-2017 yıllarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu tarihleri de dikkate alarak çalışmamızı yaptık. Karlı olacağını düşünüyoruz.”

Beş grup talip oldu

İDO’nun özelleştirme ihalesi için beş grup teklif verdi.
İhalede Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişim grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding, Deniz Turizm Yatırımları-Stena Yatırım Holding ortak girişim grubu ile Torunlar Gıda Sanayi yarıştı.
İlk elenen şirket Yıldırım Holding oldu.
İhale, ağırlıklı olarak Tepe-Akfen-Souter-Sera konsorsiyumu ile Torunlar Grubu arasında çekişmeli geçti.
Konsorsiyumda Sera’nın yüzde 10, diğerlerinin ise yüzde 30’ar payı var.
İhalede elemesiz turda verilen en yüksek teklif 502 milyon dolar oldu ve ardından elemeli turlar başladı.
İlk teklifi ise 760 milyon dolar ile Tepe-Akfen-Souter-Sera Gayrimenkul Yatırım konsorsiyumu verdi.
Bunun üzerinde Global Liman İşletmeleri mola istedi ve ardından 756 milyon dolarlık teklif sundu.
İsveçli Stena Yatırım Holding’le ihaleye katılan Koç Holding’in sahip olduğu Deniz Turizm Yatırımları’nın ise teklif vermeyerek ihaleden çekilmesi dikkat çekti.
Torunlar Gıda’nın 820 milyon dolarlık teklifine karşılık Tepe-Akfen-Souter-Sera 825 milyon dolar verdi.
İhaleyi 860 milyon dolarla Tepe-Akfen-Souter-Sera kazandı.
Ancak, ihale başkanının ricası üzerine fiyat 861 milyon dolara çıkarıldı.
Böylece saat 10.00’da başlayan ihale 11.00’de sona erdi.

900 milyon dolar bizim üst sınırımızdı

İHALENİN tahmin ettikleri fiyat aralığında sonuçlandığını açıklayan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şöyle konuştu: “İDO büyüme potansiyeli yüksek bir şirket. Bizim tahminimiz ihalenin 550 ile 900 milyon dolar arasında bir yerde sonuçlanması yönünde oldu. Nitekim 861 milyon dolarlık fiyatla bu bandın içinde kaldı. Bizim zaten son düşündüğümüz rakam 900 milyon dolardı. Rakam onun üzerine çıksaydı masadan kalkardık. İDO hizmet kalitesi yüksek bir şirket olmaya devam edecek. Ortak girişim gurubu ihale sonucunun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafındarn onaylanmasından sonra bir anonim şirket haline dönüşecek. Bu şirkette üç büyük ortak yüzde 30’ar, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi TAV’ın CEO’su ve azınlık ortağı olan Sani Şener’in aile şirketi Sera da yüzde 10 pay sahibi olacak.”

Marmara önemli bir oyun alanı yeni hatlar açılır

AKFEN Holding CEO’su Süha Güçsav, “Mevcut haliyle bu rakamlara ulaşmak mümkün değil. Yeni lojistik lokasyonları oluşturulacak. Denizle otobüs taşımacılığını bir araya getirerek alternatifler oluşturacağız. Marmara Denizi, önemli bir oyun alanı. İDO canlı bir organizma. Mesela Beşiktaş’tan Yalova’ya direk seferler düzenlenebilir. Bu ve bunun gibi konular üzerinde çalışacağız.”

Topbaş: İDO’yu 30 yıllığına verdik, kârlı çıktık

İDO’nun 30 yıllık kullanma hakkını verdiklerine dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Deniz işletmeleri olarak İDO’yu ikiye ayırdık. Şehir Hatları A.Ş diye ayrı şirket kurduk, o firmaya yüzde 60’ını ayırdık. Şu anda satışı yapılan İDO hattı zatında bir satış değil, bir noktada 30 yıl kullanma hakkını verdik. Diğer taraftan 85 iskelenin 35’i İDO kapsamında kaldı, 50 iskele diğer tarafa, yani Şehir Hatları A.Ş’ye geçti ve Şehir Hatlarında kaldı. 35 iskeleyle ilgili de zaten 30 yıllık kullanma hakkını alan firmanın bu iskele yerlerine ilişkin ayrıca ilgili kurumlara bir bedel, bir kira ödemesi söz konusu. Burada tabiiki özellikle İstanbul’da güzel bir hizmet verilecek ve bizim de yakından takip edeceğimiz şekilde bir aksama olmayacak. Burada belediyenin karlı çıktığını görüyoruz. Niyetimiz şeffaf ve rekabetçi bir ortamı hazırlamak ve ciddi katılımları sağlamak. İlk defa bir belediye olarak da böyle bir özelleştirme ihalesi yapılıyor. Bu, İDO’nun tamamının satışı anlamına gelmiyor, 30 yıllık kullanma hakkını almış oluyorlar. Ödeme peşin yapılacak.”

50 milyon yolcu taşıyor 347 milyon lira ciro var

1987 yılında kurulan İDO’nun filosunda 25 deniz otobüsü,
10 hızlı feribot,
17 arabalı vapur olmak üzere toplam 52 adet gemi bulunuyor.
Eylül 2010’da ise 34 adet yolcu vapuru ve 49 şehir hatları iskelesi, İBB iştiraki olarak kurulan İstanbul Şehir Hatları Turizm’e devredildi.
21 tanesi İstanbul şehir içinde ve 14 tanesi İstanbul dışında olmak üzere toplam 35 iskelesi bulunuyor.
5 tanesi İstanbul şehir içi, 9 tanesi İstanbul dışı olmak üzere toplam 14 ana hatta faaliyet gösteriyor.
2010 yılında 7 milyon araç ve 50 milyon yolcu taşıdı.
Geçtiğimiz yıl 347 milyon liralık ciro elde edildi.